Una concentració en solidaritat amb les víctimes de París, a Badalona. Foto: Twitter

“No permetrem que aquests salvatges trenquin la nostra convivència”. Aquesta afirmació, verbalitzada per Rachid Hadad, president de la comunitat musulmana Al-Riudan de Badalona, resumeix la reacció de tota una comarca davant dels atemptats que divendres passat van colpejar París.

Les concentracions, els minuts de silenci i les banderes a mig pal han estat els protagonistes aquests últims dies a tot el Barcelonès Nord. Els Ajuntaments han liderat les mostres de dol, a les quals s’hi han afegit centenars de veïns, molts d’ells musulmans, que han sortit al carrer per rebutjar la barbàrie i mostrar el seu condol amb espelmes, lectures o simplement silencis.

“Som el poble de París”, escrivia la batllessa de Badalona, Dolors Sabater, a Twitter el mateix divendres. “Llibertat, igualtat i fraternitat”, demanava més que mai Joan Callau, batlle de Sant Adrià. “Avui és un dia trist per a Europa i el món, tant com quan aquestes atrocitats es cometen a Bagdad o Damasc… Però París està molt a prop, és Europa i Occident. Que la por no paralitzi la consciència col·lectiva”, escrivia més extensament Núria Parlon a Facebook.

I és que la primera reacció, òbviament, va ser de temor, a París i arreu. També a la comarca, on els últims mesos s’han produït detencions relacionades amb la lluita contra el jihadisme. Això, i unes primeres declaracions del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, precisament poc tranquil·litzadores –“Catalunya té un risc singular de patir atemptats”, va dir poc després dels de París–, van encendre les alarmes.

DEMANEN CALMA
Tot i això, dies després i amb el cap ja més fred, fonts de la Regió Policial Metropolitana Nord, dels Mossos d’Esquadra, han volgut fer una crida a la calma en declaracions a aquesta publicació, en la línia del que ja va fer fa dilluns passat el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. Els cossos policials recorden que, malgrat que Catalunya destaca per tenir més centres d’orientació salafista que altres parts de l’estat, “la radicalització no es produeix a les mesquites”.

Les crides a la calma des dels cossos policials coincideixen amb la voluntat dels Ajuntaments, començant pel de Badalona, on en el darrer mig any hi ha hagut sis detencions en el marc d’operacions antijihadistes. “Evidentment ningú pot assegurar que no passi res, però Badalona no té una situació preocupant ni crítica en relació a l’amenaça terrorista”, han assegurat fonts municipals a Línia Nord.

En aquest sentit, les mateixes fonts assenyalen que, des de l’inici de mandat, el govern de Sabater ha reprès les relacions amb les diferents comunitats religioses de la ciutat, les quals, asseguren, s’havien trencat durant el mandat del PP. “La millor manera d’evitar la radicalització dels joves musulmans és treballar l’intercanvi cultural”, argumenten des de l’Ajuntament badaloní. “Cal que aquestes persones s’integrin a les xarxes de comerç, als grups de dones o de joves”, afegeixen.

En la mateixa línia s’expressa Hadad, que comparteix la visió del consistori però va més enllà. “La radicalització no només és provocada per motius religiosos, sinó també econòmics, socials o educatius”, argumenta.

Sigui com sigui, i més enllà de les causes, la reacció a la comarca ha estat unànime. Crida a la calma i a la convivència, però rebuig contundent al terrorisme. L’horror que va patir París en primera persona i que va provocar més de 120 morts i 350 ferits es va sentir molt proper aquí. I és que, efectivament, per uns dies hem estat el poble de París.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram