La concentració va aplegar un miler de veïns, que recorden la víctima amb crespons negres a les finestres. Foto: Línia Nord

Prop d’un miler de persones van manifestar-se dimarts al barri de Besòs de Sant Adrià com a mostra de rebuig a l’assassinat de Cristian, un veí apunyalat dilluns davant del Bar Porras del Carrer Berenguer. El motiu de l’agressió, que va acabar amb la seva mort encara està per aclarir, però el moment en què va succeir centra totes les especulacions.

Els fets van tenir lloc a les 9 de la nit, quan els Mossos d’Esquadra van rebre un avís informant que, arran d’una baralla, hi havia un ferit davant d’aquest conegut local del barri. A aquella hora, feia 20 minuts que havia finalitzat la mobilització setmanal que els veïns de Besòs organitzen en contra dels pisos ocupats que hi ha el barri i que, segons l’Associació de Veïns, són punts d’una xarxa de tràfic de droga.

INVESTIGACIÓ OBERTA
La policia local de Sant Adrià va detenir dos homes de 20 i 18 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Sant Adrià, com a presumptes autors d’aquesta mort i, de moment, els Mossos d’Esquadra no n’han facilitat més detalls. Ara bé, en declaracions a Línia Nord, fonts policials no donen per fet que la discussió que va desencadenar la baralla estigués directament relacionada amb la mobilització veïnal en contra dels pisos ocupats.

Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Besòs ha assegurat a Línia Nord que els joves detinguts dilluns a la nit estaven ocupant il·legalment uns baixos al carrer Berenguer número 3, espai en què es va produir la manifestació, mentre que la víctima vivia amb la seva família al número 1 del mateix carrer. “Durant la manifestació els dos detinguts van increpar els veïns”, afirma el portaveu de l’Associació de Veïns, José Paredes. “Ens van ensenyar el cul”, explica. Va ser aleshores quan els Mossos van establir un cordó davant l’habitatge ocupat per tal d’evitar enfrontaments. Finalment, però, Paredes relata que quan el cordó es va dissoldre, els dos ocupants de l’immoble van anar directament al Bar Porras, on es va produir l’apunyalament.

D’altra banda, segons l’Associació de Veïns, la víctima mortal de dilluns era un “habitual” de les concentracions de rebuig a les ocupacions organitzades pels veïns, tot i que no poden assegurar que dilluns hi assistís. De fet, el president de l’associació, Eduardo Araujo, nega que l’homicidi fos conseqüència directa d’algun fet ocorregut en el transcurs de la mobilització. En canvi, creu que “segurament”, la discussió que va acabar amb l’apunyalament sí que va ser provocada pel conflicte de l’ocupació de pisos. De fet, testimonis presents al bar en el moment dels fets afirmen que Cristian hauria aplaudit la mobilització veïnal abans d’iniciar-se la baralla que va acabar amb la seva mort.

QUÈ PASSARÀ ARA?
L’homicidi ha tingut lloc en un moment en què l’Ajuntament, els Mossos i els veïns estan treballant per trobar solucions al conflicte dels pisos ocupats. Policia i consistori coincideixen que la mort d’un veí no farà trontollar el treball trilateral. Ara caldrà esperar la reacció dels veïns.

En aquest sentit, la mobilització de dimarts va transcórrer en calma i va estar protagonitzada per reiterats minuts de silenci. Ara bé, diversos veïns van demanar en més d’una ocasió que l’alcalde, Joan Callau, agafés el megàfon de l’Associació de Veïns per donar explicacions sobre l’assassinat de Cristian, fet que no va succeir. Paredes va argumentar davant dels veïns que les protagonistes de la reivindicació eren les persones del barri. “Els polítics no han de parlar aquí sinó al seu despatx. De moment estan bolcats amb solucionar el problema”, va concloure Paredes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram