Els veïns denuncien que l’estat del Bloc Venus és deplorable. Foto: Arxiu

El col·lectiu d’afectats del Bloc Venus va presentar dimarts un requeriment al Consorci de La Mina, integrat per l’Ajuntament de Sant Adrià, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, per tal que aquest compleixi els compromisos urbanístics segons els quals el Bloc Venus havia d’anar a terra i en el seu lloc construir-hi equipaments públics.

Un cop presentat el requeriment, el col·lectiu estableix un marge de tres mesos abans de prendre decisions més dràstiques. “Si abans de tres mesos no hem obtingut resposta del Consorci, recorrerem a la via judicial”, avisa Paqui Jiménez, membre del col·lectiu, en declaracions a Línia Nord. Concretament, l’estratègia judicial dels veïns implicaria la presentació d’un contenciós administratiu contra el Consorci. Precisament, el recurs del contenciós administratiu constitueix un mecanisme de fiscalització de l’administració pública per part del sistema judicial.

Abans de recórrer als tribunals, però, els veïns demanen al Consorci que concreti el procés d’expropiació dels immobles, per tal de poder-se reallotjar a un altre habitatge. “Fa temps que estem vivint una situació de paralització administrativa per part de les institucions que integren el Consorci”, lamenta Jiménez. Una paralització que va començar l’estiu del 2014, quan el Consorci de La Mina va decidir desdir-se de la seva voluntat inicial i mantenir dempeus el Bloc Venus. I és que l’ens assegurava que la majoria de propietaris de l’immoble no podien pagar la diferència de preu entre l’habitatge actual i el nou.

DIFERENTS PRIORITATS
Els veïns denuncien que aquesta situació ha comportat que el bloc estigui en un estat deplorable, que a més ha agreujat problemes socials com la drogaddicció o el tràfic de substàncies estupefaents.

De fet, el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va donar la raó als veïns el gener. Ribó va considerar que el fet que l’edifici seguís dempeus responia a una “manca de voluntat política”. A més, el Síndic va defensar al seu informe que no hi havia cap possible situació alternativa a l’enderroc.
Tot i això, l’Ajuntament considera que la majoria d’accions urbanístiques que havia de fer l’administració ja s’han dut a terme. Una postura que està als antípodes del punt de vista dels veïns, tal com demostra el pla estratègic que la Plataforma d’Entitats i Veïns de La Mina, dins la qual està integrat el col·lectiu de veïns del Bloc Venus, va aprovar en assemblea el 8 d’octubre i que va avançar Línia Nord.

“No hi ha cap sortida que per ara es pugui considerar digna després de tants anys de deixadesa i abandó”, recollia el full de ruta de la Plataforma d’Entitats i Veïns. D’altra banda, la plataforma considera que si els veïns no han marxat de l’edifici no és perquè no vulguin, sinó perquè se’ls demanen unes condicions abusives per adquirir un pis de protecció oficial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram