A l’Ajuntament de Badalona, com passa possiblement a tots els ajuntaments de Catalunya, dintre de l’estructura del govern municipal hi ha la Regidoria de Participació Ciutadana.

De fet, tots els ajuntaments tenen com a prioritat impulsar la participació ciutadana, ja que la consideren com un requisit essencial per aprofundir en la democràcia i apropar més els ciutadans a l’exercici de la pràctica política.

A les vigents Normes reguladores de la participació ciutadana del nostre Ajuntament, recollint el mandat constitucional inclòs en l’article 9.2, que ordena “facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social”, s’afirma que la participació és necessària perquè tots fem ciutat. També en el Reglament orgànic municipal (ROM) es diu que “l’Ajuntament reconeix i garanteix el dret de participació en els assumptes públics municipals…”

No cal insistir que participar vol dir treballar plegats, compartir, cooperar… I per fer això possible cal tenir informació.

Com que sobre aquest tema hi ha molta documentació i també he escrit i opinat moltes vegades, no m’hi estendré més. Només, per acabar, reproduiré el que l’exalcaldessa, Maite Arqué, va escriu a la revista d’informació Bétulo: “Volem una ciutat cívica, cohesionada i amb bona convivència, que tingui com a protagonistes les persones i que garanteixi la imprescindible participació activa de totes i tots en la política local…” Ni més ni menys.

Una altra cosa que també s’ha dit aquests dies és que es vol governar des de la transversalitat i trencar amb els regnes taifes per assegurar una coordinació bona i eficaç i optimitzar els recursos.

Fins aquí, res a dir.

El passat 29 de juliol, la regidora responsable del Districte 1 es va reunir amb les associacions de veïns d’aquest territori. Va ser una primera presa de contacte per presentar-se i explicar les línies mestres del seu compromís amb els veïns. Poca cosa més, encara que alguns van insistir en la importància de tenir la possibilitat real de poder ser escoltats com també en la necessitat de debatre les actuacions prioritàries del Districte i el destí dels pressupostos. La impressió generalitzada és que hi ha bones vibracions, bones intencions, encara que a alguns la música els sonava. Ara, passat l’estiu i prèvia convocatòria amb un ordre del dia, ens tornarem a reunir per concretar propostes i intentar solucionar alguns dels vells problemes existents als nostres barris.

El que també va cridar l’atenció és que la regidora de Participació Ciutadana no va assistir a la reunió. Ningú va explicar-ne les raons i, per això, alguns malpensats apuntaven que, com sempre, aquesta regidoria, la de Participació Ciutadana, només serveix perquè ningú digui que l’Ajuntament no està a favor de la participació si bé les competències i els recursos que s’hi destinen són més aviats limitats.

Confiem que hi hagi un motiu justificat que impedeixi a la regidora de Participació no estar present a la reunió i continuarem creient que la transversalitat, és a dir, la coordinació entre les diferents regidories, serà un fet per evitar la duplicitat de reunions i, sobretot, per optimitzar els recursos i aprofitar el nostre temps a les reunions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram