Rosa Funtané rep Línia Nord per fer balanç dels primers mesos del nou govern municipal. L’entrevista té lloc al despatx que l’alcaldessa té a l’Ajuntament, i precisament la Plaça de la Vila i les obres que s’hi estan fent protagonitzen part de la conversa, juntament amb l’economia municipal i el procés sobiranista.

Després de quatre mesos del pacte de govern entre ERC, PSC, ICV i PRE que, entre altres coses, la convertia a vostè en alcaldessa, quins aspectes destacaria de la gestió duta a terme fins ara?
Principalment ens hem centrat en les obres públiques iniciades en l’anterior mandat. Ens estem trobant problemes importants que esperem solucionar aviat.

Obres com, per exemple, les de la Plaça de la Vila?
Sí, i també les del camp de futbol, o les de l’Escola Sant Joan. Ens hem trobat imprevistos que fan endarrerir les obres.

I suposo que això genera un sobrecost en el pressupost de l’Ajuntament?
És clar. En aquest sentit hem de veure com podem ajustar el pressupost. Si el sobrecost és raonable s’ha de pagar, però si no ho és, no. A la Plaça de la Vila, concretament, ens hem trobat amb un problema important.

Quin?
Que hi ha roca i sorra, la qual cosa dificulta poder fer dues plantes de pàrquing.

Creu que l’estudi tècnic de l’anterior govern municipal ho hauria d’haver detectat?
Se suposa que sí.

Parlant de l’anterior govern, CiU va fer una valoració negativa dels primers 100 dies del nou executiu. Entre altres coses, criticava que havien caigut els nivells de neteja urbana.
El nivell de neteja és el mateix que abans i, fins i tot, a l’estiu l’hem reforçat tot el que hem pogut.

També denunciaven que s’havien sancionat diversos comerços de manera desproporcionada.
Suposo que es refereixen a un negoci que estava operant sense la llicència adequada i tancava molt més tard del que estava permès. Vam haver d’actuar i CiU sabrà perquè va decidir no fer-ho abans.

Li fa por que les picabaralles amb CiU s’enquistin al llarg de tot el mandat?
No… Jo intento agafar-me les crítiques positivament. Si hi ha alguna cosa que no fem correctament s’haurà d’actuar, i si ho fem correctament ho hem d’explicar.

Deixem enrere l’anterior mandat i centrem-nos en els pròxims quatre anys. Els comptes municipals permetran impulsar nous projectes urbanístics?
En primer lloc, estem esperant saber quines subvencions rebem de l’Àrea Metropolitana i la Diputació. D’altra banda, quan vam fer el traspàs dels diners que hi ha a les arques municipals amb l’anterior govern, no hi havia comptabilitzades factures per valor de 2 milions d’euros. A més, tenim pendent el pagament d’1,5 milions per la sentència d’una expropiació. Si s’hagués dipositat el milió i mig al jutjat fins que hagués sortit la sentència, ens hauríem estalviat 500.000 euros. No és que estiguem malament econòmicament, però no estem tan bé com el que reflectia la foto del traspàs de poders. Durant els darrers quatre anys es va fer una bona gestió de l’economia municipal, però la foto del traspàs de poders no reflecteix exactament la realitat actual.

Si CiU va fer una bona gestió econòmica, com és que ERC no es va plantejar pactar-hi després de les eleccions municipals?
A Esquerra som assemblearis, i de les 18 persones que conformem la territorial de Montgat, 17 van dir que no volien pactar amb Convergència. Jo em vaig abstenir i vaig quedar a disposició del que considerés l’assemblea. Després ens vam entendre molt bé amb PSC, ICV i PRE perquè tots anàvem en la direcció de fer un govern d’esquerres.

Després de quatre mesos, quin balanç fa del pacte de govern amb aquestes tres formacions?
Estem molt cohesionats i des de l’inici fem reunions setmanals. Tenim una relació molt estreta i transversal. En un poble, més enllà de les sigles hi ha persones, i veiem que tots tenim un camí comú.

També pel que fa al suport al procés sobiranista?
Tenim un govern d’esquerres i a l’oposició hi ha la part nacionalista. No dubto que quan hi hagi una moció a favor de la independència, Convergència hi votarà a favor, i això representa un equilibri respecte al que busca ERC.

Té la total seguretat que els seus socis de govern també votarien en clau independentista?
Quan vam pactar amb ells vam ressaltar que era necessari tenir un respecte cap al dret a decidir. Si no es pronuncien a favor de la independència clarament, com a mínim sí que ho fan a favor del dret a decidir.

Posem un exemple. Si el Ple hagués de ratificar la pertinença a l’AMI, l’adhesió comptaria amb el suport dels seus socis?
ERC va presentar la moció d’adhesió a l’AMI el 2012 i ens vam quedar sols perquè Convergència no hi va donar suport. Després ens van demanar presentar de nou la moció i s’hi van apuntar. Ho dic perquè les garanties podrien ser pràcticament les mateixes.

Més enllà de la pertinença a l’AMI, de quina manera pot col·laborar Montgat amb el procés?
Els Ajuntaments hi tenen un paper clau, però sobretot el protagonisme recau en la participació de la base social i les entitats com Montgat Decideix, que estan mobilitzant el territori.

Es planteja fomentar la participació ciutadana en altres àmbits, més enllà del procés sobiranista?
Sí, ara estem iniciant la redacció del pla de mandat conjuntament, que esperem que estigui llest ben aviat, i la regidoria de Participació Ciutadana preveu fer audiències públiques. D’altra banda, volem fomentar la participació per generar sentiment de pertinença al poble.

Per combatre el concepte de poble dormitori?
Més que un poble dormitori, la realitat és que Montgat té onze barris i costa molt fer activitats en què hi participi tot el municipi. Volem fer actuacions molt més globals que no pertanyin només a una zona concreta del poble.

Suposo que activitats com Montgat 1705 o el Correllengua són el camí per aconseguir-ho.
Especialment Montgat 1705. Quan vénen les torxes des de tots els barris i conflueixen al punt del desembarcament, és un símbol d’unió i representa una participació activa important.

Canviem de tema i fixem-nos en l’ocupació. La taxa d’atur a Montgat és del 13,41%. Quines polítiques de foment de l’ocupació es planteja?
Participem en plans d’ocupació de la Diputació i l’Àrea Metropolitana. És important potenciar la recerca activa de feina entre les persones desocupades i combatre la situació d’autoestima baixa que poden tenir.

Es plantegen intensificar la col·laboració amb l’Assembla d’Aturats de Montgat i Tiana?
Sí, jo ja m’hi he reunit dos cops, i també m’he trobat amb l’alcaldessa de Tiana per impulsar projectes conjunts.

Parlant de projectes compartits amb altres municipis, Montgat mirarà més cap al Maresme o cap al Barcelonès Nord?
Cap al Maresme, ens sentim maresmencs. De tota manera, també volem treballar conjuntament amb Badalona, Santa Coloma i Tiana. Per exemple, volem fer una trobada d’alcaldesses del Barcelonès per generar sinergies entre els municipis a partir de projectes que ja funcionen.

En quins àmbits es podria treballar conjuntament?
Podem treballar qualsevol tema. Volem incorporar tot allò que sigui positiu per al nostre municipi, independentment d’on vingui i de l’àmbit d’actuació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram