La Cartoixa de Montalegre va ser creada el 1415. Foto: Anna Fuster

La Cartoixa de Montalegre, que s’erigeix als afores de Tiana amb els seus dos claustres, serà l’eix central del 34è Congrés Internacional sobre la Cartoixa –un orde religiós fundat a finals del segle XI per monjos alemanys–, que tindrà lloc a Barcelona a partir d’avui i fins diumenge. Sota el títol La Cartoixa de Montalegre, 1415-2015. La província Cartoixana de Catalunya, el congrés girarà al voltant del representatiu monestir tianenc en l’any del seu 600 aniversari.

Tot i que gran part de les ponències de les jornades se celebraran al Seminari Conciliar de Barcelona, demà divendres a partir de les tres de la tarda els congressistes faran una visita en autobús a la Cartoixa de Montalegre i assistiran a una taula rodona al Casal de Tiana sobre el paper del monestir en la literatura contemporània, a càrrec de Màrius Serra, Mireia Vancells i Lluís Carbonell.

La inauguració del congrés, que se celebrarà demà, aplegarà personalitats com l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques i Museus del Govern i l’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol.

Cal recordar que el darrer congrés internacional sobre la Cartoixa que es va celebrar a territori català va ser l’any 2005.

UN REFERENT A LA ZONA
La importància de la Cartoixa en la història local i catalana és patent encara, ja que la de Montalegre és l’única que avui dia té una comunitat monàstica vivint-hi.

Com a curiositat, aquests monjos van destacar per l’elaboració de vi: una prova és la DO Alella, de la qual Tiana en forma part.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram