El govern municipal ha apel·lat al PSC per poder aprovar les ordenances fiscals. Fotos: Ajuntament i PSC

La proposta d’ordenances fiscals feta pel govern municipal de Badalona difícilment serà aprovada de forma inicial a la sessió plenària d’octubre, atenent a les reaccions de l’oposició al document presentat per l’equip de l’alcaldessa, Dolors Sabater, la setmana passada.

Un dels aspectes centrals en què s’ha fixat el govern és l’Impost de Béns Immobles (IBI). En aquest sentit, l’equip de Sabater planteja congelar l’impost, ampliar a quatre els terminis de pagament i crear tres trams de bonificació per a les famílies nombroses en funció del valor cadastral de l’immoble.

El PP, principal grup de l’oposició, afirma que la decisió de congelar l’IBI quan hi ha un augment del valor cadastral ja va ser aplicat per l’anterior govern. “Són unes ordenances decebedores. La majoria de propostes ja les practicàvem nosaltres”, afirma el regidor popular, Ramon Riera. D’altra banda, Riera també es mostra crític amb els criteris per bonificar les famílies nombroses i argumenta que el valor cadastral no és el millor indicatiu per establir l’IBI que han de pagar els ciutadans.

En aquesta línia, CiU se suma a les crítiques del PP i considera que les bonificacions a les famílies nombroses s’haurien de plantejar a partir del nivell de renda. “Són unes ordenances pragmàtiques. El govern ha estat conservador”, afirma el regidor Ferran Falcó, que ja ha avançat a Línia Nord que el seu grup municipal s’abstindrà en la votació de la pròxima sessió plenària.

Per la seva banda, el regidor de l’Àmbit Badalona Democràtica, Jose Téllez, reconeix que les ordenances no són tan ambicioses com el govern desitjaria, però al·lega límits legals. “En el cas de l’IBI l’estat només ens deixa bonificar les famílies nombroses. Ja ens agradaria tenir sobirania total”, assegura. “De tota manera, considerem que aquest és el primer pas per aconseguir unes ordenances més socials”, afegeix.

“POC AMBICIOSES”
A l’hora de presentar les ordenances fiscals, Téllez va dipositar la confiança en la majoria d’esquerres al consistori per tal d’aprovar-les, una afirmació que representa una interpel·lació directa al PSC. Ara bé, els socialistes han rebut de manera força freda la proposta del govern. “Són unes ordenances poc ambicioses socialment”, considera el regidor Álex Pastor. El PSC, segons avança Pastor, només es plantejaria donar suport a les ordenances si el govern accepta les seves esmenes, la majoria de les quals se centren en l’IBI. Concretament, els socialistes demanen que es bonifiqui el 90% de l’impost als aturats de llarga durada, que també es bonifiqui l’IBI a les famílies monoparentals, als més grans de 65 anys i a les entitats socials. Unes demandes que, tenint en compte el límit legal exposat pel govern, serien de difícil aplicació.

Les exigències dels socialistes, però, segueixen. Pastor també demana una reducció del 30% en les quotes de les escoles bressol i una bonificació dels serveis de teleassistència per la gent gran.

IMPOST DE PLUSVÀLUA
Per la seva banda, el grup municipal de Ciutadans critica la pujada de l’impost de plusvàlua, que grava la transmissió de drets sobre els immobles, proposada pel govern. Concretament, l’equip de Sabater proposa apujar-lo del 27% al 30%, una mesura que PP i CiU titllen d’”injusta”, mentre que és justificada pel govern. “És el que està establert a la majoria de municipis. Notaran l’augment sobretot les immobiliàries i els bancs”, es defensa Téllez.

Després d’haver presentat la seva proposta d’ordenances, el govern està mantenint reunions amb la resta de grups municipals per tal d’establir un diàleg. A partir d’aquí, els partits podran presentar esmenes a la proposta i finalment aquesta se sotmetrà a votació inicial en la pròxima sessió del Ple. Si les reunions bilaterals no canvien radicalment l’escenari, el govern tindrà difícil tirar endavant les ordenances, de moment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram