Una imatge d’arxiu del barri de la Mina. Foto: Consorci del barri de la Mina

El barri de la Mina torna a ser protagonista de la vida política de Sant Adrià de Besòs –si és que alguna vegada ho ha deixat de ser–. I és que la Plataforma d’Entitats i Veïns de la Mina decidirà avui en assemblea si aprova el seu nou pla estratègic, plasmat en un document al qual ha tingut accés Línia Nord. Un dels eixos en els quals se centra el pla de la plataforma és l’urbanisme del barri. En aquest sentit, les reivindicacions veïnals i les intencions de l’Ajuntament estan ara mateix molt allunyades.

De fet, el consistori manté actualment converses amb la resta d’institucions integrants del Consorci del barri de la Mina. Tot i que l’alcalde, Joan Callau, reconeix que cal millorar la connectivitat del barri amb la resta de la ciutat, considera que la majoria de deures que l’administració tenia en matèria d’urbanisme ja s’han realitzat. “S’està aconseguint tot el que s’havia plantejat a la Mina i als voltants”, considera Callau. “Ara volem prioritzar la implantació de polítiques socials”, afegeix.

BLOC VENUS
Per la seva banda, la Plataforma d’Entitats i Veïns coincideix en el fet que el barri necessita l’impuls d’accions socials, però no s’oblida de les urbanístiques. El cas més paradigmàtic d’aquest argument és la situació actual del Bloc Venus. “El bloc continua dempeus i, per tant, no s’hi pot construir l’equipament públic previst”, afirma el portaveu de la plataforma, Josep Maria Monferrer. “Si els veïns no marxen no és perquè no vulguin, sinó perquè se’ls demanen unes condicions abusives per adquirir un pis de protecció oficial a la Rambla Nova”, afegeix Monferrer, que assegura que molts dels veïns viuen en situació d’exclusió social.

Més enllà del Bloc Venus, la plataforma afirma que molts compromisos urbanístics de l’Ajuntament segueixen sense materialitzar-se. En aquest sentit, assenyalen que encara no s’han insonoritzat els blocs de pisos que pateixen contaminació acústica, no s’han definit els usos de diversos solars que estan buits, no s’ha tirat endavant la construcció d’una llar d’infants per al barri i no s’ha allargat el traçat de la Rambla perquè aquesta arribi al mar.

MESURES SOCIALS
La plataforma no només denuncia el que considera incompliments per part del consistori en matèria urbanística, sinó que, a més, els considera la causa de diversos problemes socials. Monferrer argumenta que el fet que el Bloc Venus estigui pendent d’enderrocament fa que només s’hi hagin quedat les persones amb menys recursos, la qual cosa provoca l’augment de la venda de droga a la zona. “Estan convertint la Mina en un barri suburbial. No parem de recollir xeringues al carrer”, lamenta el portaveu.

D’altra banda, el pla estratègic de la plataforma que avui serà votat en assemblea també estableix altres necessitats socials, com solucionar els dèficits educatius del barri, establir un programa d’ajudes socials o l’adequació d’un espai en condicions per als Serveis Socials. Unes reclamacions que, en part, són compartides per l’Ajuntament. “Hem de treballar per la inserció laboral, la convivència i l’educació”, explica l’alcalde.

SEGUIMENT
Un cop aprovat el pla estratègic, la plataforma farà seguiment del compliment de les seves demandes. Pel que fa a l’administració, caldrà veure com es concreten les converses de l’Ajuntament amb el Consorci. “Un cop hàgim parlat amb la resta d’institucions, ho farem amb la Plataforma”, assegura Callau.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram