Una imatge d’arxiu de les reivindicacions de Montigalà (Badalona). Foto: Arxiu

Dilluns va començar a Catalunya un curs escolar marcat per l’entrada en vigor de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) a tots els cursos de primària, a primer i tercer d’ESO i a primer de batxillerat. Així doncs, es preveu que aquest sigui el principal cavall de batalla de la comunitat educativa i els moviments en defensa de l’escola pública. Més enllà del marc general, però, l’inici de curs al Barcelonès Nord també està marcat per reivindicacions particulars.

CONSTRUCCIONS DE CENTRES
La Federació d’Associacions de Pares i Mares de Badalona (FAMPAS) avisa que aquest any es fixarà especialment en les construccions pendents de centres a la ciutat. En aquest sentit, la FAMPAS posa especialment l’accent en el cas del nou Institut Ventura Gasol i en el de l’Escola Montigalà. “En el primer cas sabem que la Generalitat va destinar-hi 4,5 milions, però encara no hi ha calendari d’obres”, afirma el president de FAMPAS, David Guerrero. En el cas de l’Escola Montigalà, la federació denuncia que els alumnes començaran el nou curs igual que van acabar el passat, és a dir, estudiant en barracons.

Els problemes relacionats amb la construcció i el manteniment de centres educatius no són exclusius de Badalona. I és que a Santa Coloma la comunitat educativa denuncia que algunes escoles i instituts es troben en un estat precari. “L’escola Josep Sol ha començat el curs sense llum i a la Rosselló Pòrcel tenim goteres al pati”, afirma Sergi Rosselló, membre de l’Assemblea Groga i professor del segon centre.

“FALTA PERSONAL”
A Santa Coloma, segons Rosselló, els problemes no s ‘acaben aquí. La Marea Groga denuncia que cal més personal als centres. A més, el col·lectiu en defensa de l’escola pública avisa que les substitucions de docents que estan de baixa generen problemes. “Aquest any els professors substituts han començat el curs el mateix dia que els nens”, lamenta Rosselló. El fet que les incorporacions no es produïssin l’1 de setembre dificulta, segons la federació, un correcte funcionament de les escoles i instituts.

DÈFICIT DE PLACES
A Badalona, mentrestant, una altra de les principals reivindicacions en aquest inici de curs és el dèficit de places que la FAMPAS assegura haver detectat enguany. “El Departament d’Ensenyament va tancar línies a l’escola pública abans que les famílies fessin la demanda”, afirma el seu president, David Guerrero. “És una manera d’estalviar recursos i condicionar les sol·licituds”, afegeix.

Una de les principals conseqüències, segons la federació, és l’augment de la ràtio d’alumnes per aula en algunes zones de la ciutat, sobretot als barris de Sant Roc i Llefià.

La FAMPAS diposita ara bona part de les seves esperances en la consolidació del Consell Escolar Municipal. “El nou govern va dir que volia activar-lo i podria ser una bona manera d’abordar els reptes educatius que tenim a la ciutat”, conclou Guerrero.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram