4 milions de persones han marxat de Síria per culpa de la guerra. Foto: Arxiu

La guerra civil de Síria ha provocat el desplaçament de més de 4 milions de persones des del 2011, segons dades de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). A més, 400.000 han sol·licitat asil a països europeus durant la primera meitat de 2015. Tot plegat fa que molts municipis catalans hagin pres partit en aquesta crisi humanitària, com és el cas dels pobles i ciutats del Barcelonès Nord.

L’Ajuntament de Badalona, per exemple, impulsarà la creació d’un registre de famílies disposades a acollir refugiats de la guerra de Síria. Paral·lelament, activarà la Taula d’Acollida, formada per diverses entitats socials. D’altra banda, l’alcaldessa, Dolors Sabater, s’ha adreçat al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació per fer-li arribar la seva preocupació per la gestió que el govern està fent de la situació.

Més enllà de les iniciatives institucionals, els badalonins també han mostrat la seva solidaritat, com ara a través de la concentració de suport que dilluns passat va reunir 300 persones a la Plaça de la Vila.

CONCENTRACIONS SOLIDÀRIES
A Santa Coloma de Gramenet la primera concentració de suport als refugiats va tenir lloc el 4 de setembre, coincidint amb l’inici de la Festa Major. Ahir, els veïns i veïnes van tornar a protagonitzar una concentració, convocada pel Consell de Solidaritat i Cooperació a la Plaça de la Vila. Una mobilització que el consell preveu repetir cada dimecres.

Després que el consell tractés la qüestió dels refugiats en una sessió extraordinària dimarts passat, l’Ajuntament va reunir la comissió d’emergència d’aquest ens i ara els tècnics municipals ja assisteixen a les reunions del Fons Català de Cooperació.

TREBALL CONJUNT
L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha manifestat la seva voluntat de col·laborar amb els refugiats sirians que han hagut de marxar del seu país a causa de la guerra.

La manera de fer-ho, segons ha anunciat, serà a través de la col·laboració amb entitats del tercer sector. De fet, el consistori ja ha mantingut converses amb la Creu Roja en aquest sentit. El govern municipal ha afirmat que té previst treballar amb la resta de grups del consistori per impulsar serveis que es puguin oferir als refugiats. Per últim, l’Ajuntament s’ha ofert a coordinar totes aquelles propostes d’ajuda que surtin de la societat civil.

40 PERSONES A LA CONRERIA
Per altra banda, l’arquebisbat de Barcelona ha decidit oferir allotjament a 40 refugiats a l’antic seminari de la Conreria, a Tiana, segons ha informat Càritas.

Pel que fa a l’àmbit institucional, l’Ajuntament de Tiana s’ha compromès a participar en les iniciatives de suport que sorgeixin de la societat civil. A més, el consistori s’ha posat a disposició de les institucions que compten amb competències per gestionar la crisi humanitària, amb l’objectiu de buscar solucions conjuntes a la situació que viuen els sirians desplaçats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram