Tiana Negra

Villalonga (al centre), en un dels actes de l’edició de l’any passat, que es va retransmetre online. Foto: Tiana Negra

Tiana tornarà a tenyir-se de negre aquest 21 i 22 de gener. El certamen literari Tiana Negra recupera per a la seva desena edició el format presencial i se celebrarà en el seu escenari original: la Sala Albéniz. Rosa Ribas, Andreu Martín o Tura Soler seran alguns dels autors protagonistes de les jornades d’enguany, que serviran per fer un repàs de la trajectòria d’un festival que des dels seus inicis ha fet una clara aposta per la novel·la negra en català.

“Estem il·lusionats. Arribar als deu anys d’història no és fàcil i és tot un èxit. Poder celebrar-ho a la Sala Albéniz serà una oportunitat per retrobar-nos, encara que sigui amb menys aforament; explicar anècdotes i donar a conèixer el making off del festival”, assegura Anna Maria Villalonga, directora del certamen. Villalonga compleix aquest 2022 el seu tercer any al capdavant del Tiana Negra, que en la seva darrera edició va haver de celebrar-se en streaming a causa de la pandèmia del coronavirus. Precisament, l’aposta per mantenir la retransmissió online és una de les novetats d’enguany. “La presencialitat és important, però amb la pandèmia ens hem adonat que tenim recursos al nostre abast que utilitzem molt poc. Tenir el doble format ens permet arribar a més gent i també fa que quedin els actes enregistrats perquè es puguin recuperar quan es vulgui”, apunta la directora, que celebra la gran acollida que va tenir l’any passat la versió digital del certamen.

La programació d’aquest 2021 arrencarà demà divendres amb una gran festa que comptarà amb la presència de diferents personalitats cabdals en aquesta dècada d’història del festival. No hi podrà ser finalment, però, el director de les primeres edicions del Tiana Negra, Sebastià Bennasar, que va anunciar que és positiu de coronavirus. Entre les diferents propostes d’enguany destaquen una entrevista “íntima” a l’escriptora Rosa Ribas, la presentació a ritme de saxo de les últimes novetats editorials o una taula amb la periodista Tura Soler, que recentment ha publicat un llibre sobre el mediàtic crim de dos joves del pantà de Susqueda. Un dels plats forts del programa serà sens dubte l’entrega del Premi Agustí Vehí, que aquest any ha viscut una de les seves edicions més renyides.

Innovació i diversificació

Villalonga encara el desè aniversari del Tiana Negra convençuda “més que mai” de la importància de visibilitzar la novel·la negra en català. “Cada vegada està més palès el risc que corre la nostra llengua. Les llengües es moren si es deixen de parlar al carrer”, assenyala la directora, que reivindica el paper que ha tingut el certamen en aquest sentit. Sobre la recepta per poder celebrar una altra dècada de trajectòria, Villalonga considera clau mantenir aquesta voluntat d’innovar i diversificar el contingut “al màxim” per continuar posicionant-se com el tret de sortida al circuit anual de certàmens de novel·la negra en territori català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram