Bloc Venus

El bloc Venus va ser un dels edificis de la Mina afectats per aquest episodi de talls de llum. Foto: Arxiu

La llum ha tornat definitivament a la Mina. El barri de Sant Adrià de Besòs ha recuperat la normalitat després de gairebé una setmana patint talls en el subministrament elèctric. Les aturades més importants es van concentrar entre els dies 28 i 31 de novembre i van afectar prop de 500 famílies dels blocs Boreal, Venus i Saturn.

“Els talls començaven a les vuit en hora punta i s’allargaven fins a les quatre de la matinada. No és només el fred i la pèrdua del menjar de la nevera. Aquí hi ha molta gent que dorm amb màquines i que necessiten electricitat per respirar”, expliquen alguns dels veïns afectats, que van protagonitzar diverses concentracions de protesta per reclamar a les autoritats solucions. Les queixes dels afectats van acabar tenint efecte i després d’uns dies d’intensa feina per part dels tècnics de la companyia Endesa es va poder recuperar el servei habitual a la zona afectada.

En l’aturada dels talls de llum va jugar un paper clau el consistori, que de la mà del Consorci de la Mina va pressionar l’empresa energètica perquè donés resposta amb la “màxima celeritat” a les demandes de les famílies. Precisament, el govern local feia públic la setmana passada un comunicat on lamentava la situació i on apuntava que s’estan prenent mesures per evitar que es puguin tornar a repetir aturades d’aquesta magnitud. En aquest sentit, els tècnics han pogut constatar que la sobrecàrrega d’aquests dies va estar provocada per l’ús fraudulent del subministrament en determinats habitatges, principalment concentrats en el bloc Saturn.

Es dona la circumstància que les instal·lacions elèctriques dels tres edificis –que els veïns qualifiquen d’obsoletes perquè tenen prop de 50 anys– comparteixen una mateixa comesa. Aquest fet provoca que, si es produeix un pic de consum en un dels blocs, aquesta saturació de la xarxa afecta els altres dos immobles. Malgrat que aquesta disfunció ja es va detectar el 2019, quan es va produir un altre episodi de talls de llum, no ha estat fins ara que Endesa i el consistori han decidit separar la comesa per aïllar aquestes sobrecàrregues i evitar que afecti els veïns dels altres blocs.

Una acció “contundent”

Aquests treballs de sectorització de la xarxa ja estan en marxa i des de l’administració local confien que serveixin d’una vegada per totes per resoldre una situació “enquistada” i que feia temps que reivindicaven els veïns de la Mina. Per la seva banda, els afectats valoren positivament la mesura i agreixen al consistori la “contundència” amb la qual s’ha abordat la problemàtica, tenint en compte que just comença la temporada d’hivern.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram