Treballs socials ordinador

Més de 1.500 famílies han rebut atenció enguany. Foto: Ajuntament

La pobresa energètica és una problemàtica molt present entre la població vulnerable del Barcelonès Nord. En zones com el barri badaloní de Sant Roc o l’adrianenc de la Mina ja s’han produït els primers talls de llum de la temporada d’hivern. Les dades, però, són també preocupants a Santa Coloma.

El Punt d’Assessorament Energètic (PAE) impulsat pel govern local ha doblat en els primers deu mesos del 2021 les famílies ateses per pobresa energètica respecte a les xifres de l’any anterior, assessorant un total de més de 1.500 nuclis familiars. En aquest mateix període també s’ha multiplicat per dos l’elaboració d’informes de Risc d’Exclusió Residencial, uns documents essencials per evitar que les companyies procedeixin a deixar sense subministrament elèctric o d’aigua les llars més vulnerables. Des del consistori atribueixen aquest notable increment a la tornada a la presencialitat, ja que durant gran part del 2020 es va oferir atenció telemàtica als afectats.

“És evident que la presencialitat facilita que la gent demani ajuda, però crec que la pujada es deu a la confluència de diversos factors. Per una banda, hi ha un gran desconeixement per part dels veïns, s’han perdut hàbits que ja tenien els nostres pares i avis i que permetien estalviar energèticament. Per l’altra, tenim l’escala del preu de la llum”, apunta Tomás Fernández, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), que avisa que aquest hivern serà molt dur per a les famílies amb pocs recursos.

Des de la secció local de la PAH comparteixen l’anàlisi i recorden que la instal·lació de comptadors socials pot ser una bona solució per afrontar una problemàtica que cada cop suposa un “hàndicap” més important per als més vulnerables.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram