El canvi d’alcalde i de cartipàs no pot distreure’ns del fet que la pandèmia de la Covid-19 ha provocat un gran trastorn de la vida tal com la coneixíem. La realització de l’Smart City Congress d’aquests darrers dies, a Barcelona, pot haver estat un remei, però. A la pandèmia se sumen els compromisos de sostenibilitat, les limitacions de recursos i el creixement urbà continuat. Un argument per a la inversió. Mai ha estat tan crucial fer ciutats més intel·ligents, eficients i sostenibles per als seus residents, segons s’ha dit aquests dies al recinte firal barceloní.

Dins d’aquest espai d’inclusió, innovació i desafiament de les ciutats que és l’Smart City, s’hi ha discutit la necessitat de redissenyar els espais a les ciutats per poder adaptar-los de forma eficient, social i sostenible als canvis abruptes que ha provocat la pandèmia del coronavirus, essent fonamental situar els ciutadans al centre de les polítiques públiques.

És una bona notícia que l’Ajuntament de Badalona, malgrat els temps convulsos que ha viscut darrerament, hagi assistit tant al saló Smart City Expo World Congress com al Tomorrow Mobility, les experiències de tres dies en què experts del sector ofereixen els seus coneixements i les organitzacions líders comparteixen la seva experiència. Tres dies que han servit per abordar problemes comuns i descobrir noves solucions innovadores. Tres dies destinats a ajudar a construir ciutats millors, més segures i més inclusives a tot el món.

En els dos esdeveniments s’ha debatut un tema tan transcendental per a la nostra ciutat com és la transformació urbana amb la resiliència, la sostenibilitat i l’habitabilitat després de la pandèmia del coronavirus com a eixos clau. Malauradament, he estat incapaç de trobar cap informació relativa a la participació de Badalona en aquests esdeveniments i desconec si la ciutat hi va ser com a oient o amb participació activa.

En aquests recentment clausurats salons a la Fira de Barcelona, hi han destacat l’exposició de diverses oportunitats d’inversió per a líders urbans i potencials socis innovadors: renovar les antigues infraestructures utilitzant superposicions tecnològiques, aprofitar reserves i sistemes de monitoratge per treure el màxim profit de les infraestructures existents i reinventar la manera com construïm noves infraestructures. Aquí és on ha de ser Badalona. És hora d’un alcalde i un consistori units per afrontar tots els reptes per construir una Badalona no només millor, sinó a l’alçada de les grans ciutats del segle XXI. Una bona mostra és la promesa del nou alcalde de presentar projectes als fons Next Generation per valor de 830.000 euros, quantitat màxima que pot assolir un municipi de més de 50.000 habitants.

El nou alcalde ha d’afrontar reptes econòmics, socials i ambientals cada cop més complexos. Amb els projectes compromesos amb la ciutadania en marxa, amb l’examen fet, Badalona ha de tornar l’any vinent, de forma activa, a l’Smart City. A buscar una bona nota.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram