Alba Coll, jugadora del Club Petanca Santa Coloma

Alba Coll, jugadora del Club Petanca Santa Coloma. Foto: Ajuntament

El pregó de la Festa Major d’Estiu 2021 tindrà un regust especialment reivindicatiu. Les dues protagonistes que s’encarregaran de pronunciar el tradicional discurs que enceta els actes de la festivitat estival són enguany María José Díaz i Alba Coll, dues jugadores del Club Petanca Santa Coloma. Ambdues atresoren un llarg palmarès tant individual com col·lectiu que les situa en l’elit d’aquest esport: un mundial, victòries i podis en campionats d’Espanya i Catalunya, entre altres. Tanmateix, cap de les dues pot viure de la petanca i molts cops s’han de costejar la participació en competicions de prestigi.

“El club t’ajuda amb tot el que pot dintre de les seves possibilitats, però no pots viure d’això. Cadascú té la seva feina i has d’organitzar-te per poder trobar un forat per entrenar”, explica Díaz, que no només és la vigent campiona de Catalunya en categoria individual, sinó que també té entre els seus trofeus el de Campiona de Món. La jugadora colomenca valora positivament la tasca que des de fa uns anys estan duent a terme les diferents institucions per professionalitzar l’esport, però considera que encara es tracta d’una pràctica poc coneguda i que s’ha de donar més visibilitat al món de la petanca.

En la mateixa línia es pronuncia Coll, actual subcampiona de Catalunya en categoria individual i vigent campiona estatal en trios. “La petanca encara té aquest estigma d’esport per a jubilats. Els únics països on en pots viure són França, Tailàndia i Cambodja. Aquí no hi ha espònsors suficients”, apunta la jugadora, que malgrat tot celebra la xifra de persones federades –aproximadament hi ha atorgades 8.000 llicències– que practiquen aquest esport a Catalunya.

Honor i oportunitat

Les dues campiones colomenques coincideixen que és un honor ser les encarregades del pregó d’enguany i agraeixen la confiança de l’executiu encapçalat per Núria Parlon, que ja les va escollir com a pregoneres en l’edició de l’any passat que finalment es va haver de suspendre per la pandèmia del coronavirus. “Estem molt nervioses i emocionades. És un honor immens que et reconeguin a la teva ciutat. Creiem que és una oportunitat molt bona per trencar els estigmes que envolten aquest esport i per donar-li visibilitat”, assegura Coll, que confia que la sintonia amb el consistori els permeti poder portar la petanca als diferents centres educatius del municipi, per tal de donar a conèixer el Club i les seves instal·lacions i per animar les noves generacions a apuntar-se.

Tres generacions

El millor exemple que la petanca no és un esport de jubilats el trobem en la família de Díaz. En el pròxim torneig que se celebrarà a l’octubre a Sant Susanna coincidiran a la pista en categories diferents fins a tres generacions: àvia, filla i neta. La Laia, la petita de dotze anys, apunta maneres i ja ha començat a competir al més alt nivell. “Quan abans comencin millor. La meva filla es va apuntar amb nou anys. No només és qüestió de donar visibilitat a l‘esport. També és important reivindicar el paper de les dones en la petanca”, conclou Díaz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram