Les biblioteques del segle XXI ja no són claustres de silenci. S‘han transformat en espais culturals prestadors de serveis. Són centres vius preparats per donar resposta al repte de les noves tecnologies i que treballen en xarxa per a un públic cada dia més ampli i divers. Un exemple d’això són les biblioteques que pertanyen a la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la demarcació de Barcelona, un servei de gestió compartida entre la Diputació i els ajuntaments.

L’any passat, les biblioteques de la XBM van rebre un total de 19 milions de visites, 150.000 usuaris nous respecte al 2012, i van tenir prop de 13 milions de préstecs. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, destaca que aquestes dades consoliden “un any més les biblioteques públiques com el servei públic més utilitzat pels ciutadans”.

Actualment, 137 municipis amb biblioteca pública tenen un conveni de gestió amb la Diputació de Barcelona. A més, l’any passat es van posar en funcionament sis noves biblioteques (cinc nous serveis i un trasllat) als municipis de Cornellà de Llobregat, Navarcles, Sant Antoni de Vilamajor, Capellades, Mataró i Barcelona.

Salvador Esteve ressalta aquest creixement de les biblioteques als municipis en els darrers anys i assegura que “s’han convertit en veritables equipaments de proximitat, vertebradors de cultura i generadors de sinergies a l’entorn local”.

BIBLIOTEQUES I BIBLIOBUSOS

El 98% de la població disposa de servei bibliotecari al seu municipi gràcies a les 216 biblioteques i els 9 bibliobusos de la XBM, cosa que la converteix en la plataforma més potent d’accés públic a la cultura i al coneixement que hi ha a Catalunya.

Durant el 2013, i amb l’objectiu d’actualitzar els arxius de la XBM, s’han incorporat 500.000 nous documents.

PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI

Per tal d’optimitzar al màxim aquestes col·leccions en tota la província, des de la Diputació de Barcelona s’ofereix el servei de préstec interbibliotecari que permet accedir a la totalitat del fons de la XBM des de qualsevol de les biblioteques. Aquest servei ha crescut any rere any en el conjunt de la xarxa i l’any passat va suposar el moviment de 350.000 documents.

A més, també ha augmentat l’ús dels serveis virtuals amb un resultat de 13,2 milions de visites.

PROJECTES PER AL 2014

Aquest any entraran en funcionament 11 biblioteques: set de noves als municipis de Begues, Collbató, Sant Pol de Mar, Santa Coloma de Gramenet (Fondo), Barcelona (Sant Gervasi), Santa Susanna i Vilassar de Dalt; quatre trasllats, que seran als municipis d’Esparreguera, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages i Santa Margarida de Montbui; i una reforma integral, a Ripollet.

Les biblioteques de la comarca, en xifres

Les biblioteques del Barcelonès donen servei a 2.240.437 habitants, el que suposa una cobertura del 100% del total de la població de la zona.

Així doncs, a finals de l’any 2013 el Barcelonès disposava de 57 biblioteques; centres que donen feina a 491 persones i que sumen un total d’1.145.142 usuaris inscrits, el que suposa el 51% de la població total de la zona.

Pel que fa a les noves tecnologies, els usuaris de les diferents biblioteques del Barcelonès disposen d’un total de 1.342 ordinadors d’ús públic, és a dir, un 1% més dels que hi havia disponibles l’any 2012.

Durant el 2013, les biblioteques de la comarca també van incrementar el nombre de documents que posen a disposició dels usuaris, arribant a la xifra de 3.128.485.

Tot això ha suposat una inversió de 15 euros per habitant per part de les administracions que gestionen els centres. Aquesta despesa és finançada en un 99% pels ajuntaments de la zona i per la Diputació de Barcelona.

Això va permetre que durant el 2013 les biblioteques de la comarca realitzessin prop de 19.900 préstecs diaris i 2,37 préstecs per cada habitant, un increment de més de 31.633 préstecs respecte a l’any 2012.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram