Un dels cartells que indiquen l’entrada a la Zona de Baixes Emissions. Foto: Anton Rosa

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya han acordat ampliar sis mesos més la moratòria de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per als vehicles pesants. Aquesta mesura extraordinària -que afecta cinc municipis de l’AMB, entre els quals Sant Adrià de Besòs- s’ha pres tenint en compte les circumstàncies econòmiques derivades de la pandèmia del coronavirus, que han dificultat la renovació del parc de vehicles pesants actual.

“La ZBE Rondes de Barcelona s’ha adaptat a la situació que estem vivint, per atendre les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la covid-19 i acompanyar la ciutadania i els diferents sectors econòmics en el procés de recuperació”, asseguren les administracions en un comunicat conjunt, on també apunten que els vehicles pesants tenen un cost d’adquisició i uns terminis de fabricació més elevats que altres transports, fet que dificulta la renovació del parc d’aquest tipus d’automòbils.

D’aquesta manera, les restriccions entraran en vigor l’1 de gener de 2022 per als camions i autocars petits (N2, N3 i M2), i l’1 de juliol de 2022 per als autocars de transport col·lectiu (M3). En paral·lel a la ZBE, la nova Llei del canvi climàtic i transició energètica obliga totes les ciutats d’Espanya de més de 50.000 habitants a establir zones de baixes emissions urbanes abans de 2023 com a mesura “essencial” per millorar la qualitat de l’aire. Així mateix, proposa fomentar els desplaçaments sostenibles a peu, en bicicleta o en transport públic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram