El judici a Albiol va aixecar una gran expectació. Foto: Arxiu

Dies moguts a Badalona. Vint-i-quatre hores abans que el president Mas fes pública la data i les preguntes de la consulta –que han generat reaccions de tot tipus a la ciutat i sobretot al feu socialista–, es feia pública una altra decisió mediàtica: l’alcalde Albiol era absolt d’incitar a la discriminació d’immigrants.

La notícia, anunciada al Senat per la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, va estendre’s pels mitjans i les xarxes socials i va arribar a Badalona ràpidament, on va tornar a evidenciar que l’alcalde i la seva doctrina compta amb ferms detractors, però també amb absoluts defensors. Un d’ells, i el més destacat, la pròpia líder popular, Alicia Sánchez Camacho, la qual va celebrar que “es demostra que tots aquells que han volgut perseguir el PP a Catalunya han fracassat”. En aquest sentit, el mateix Albiol va celebrar la sentència, al seu entendre “justa”, i va criticar que alguns partits hagin actuat de forma “mesquina”, als quals va exigir disculpes públiques.

Unes disculpes que, com era d’esperar, no han arribat. Tot el contrari. El líder del principal partit de l’oposició, el socialista Jordi Serra, afirma a Línia Badalona que, malgrat l’absolució, la sentència “defineix una persona, una manera de fer política i un ‘tot s’hi val’ molt allunyat dels socialistes de Badalona”.

El líder de CiU a la ciutat, Feran Falcó, afegeix en declaracions a aquesta publicació que “l’absolució era cantada” i que “no ha fet més que reforçar l’alcalde”. “Ha estat un flac favor d’ICV, que se situa estèticament en contra d’Albiol però no fa res per treure’l de l’alcaldia”, critica.

Precisament el líder dels ecosocialistes, Carles Sagués, argumenta en canvi que la sentència considera vexatoris els fets jutjats malgrat no condemnar Albiol i que ha servit per “posar-lo al mateix sac que els sectors de la dreta més extrema”.

ETERMÒMETRE ONLINE

Més enllà dels partits polítics amb representació municipal, l’absolució d’Albiol ha tornat a demostrar que la societat badalonina està dividida entorn de la figura de l’alcalde. “Per a Albiol, democràcia és generar odi entre els ciutadans i tenir amics en els jutjats”, lamentava via Twitter l’Assemblea d’indignats de Badalona poc després de conèixer la sentència. Unes paraules que es contraposen amb comentaris de veïns que, a títol individual, mostraven el seu suport al batlle. “Quina alegria veure a Albiol a la televisió i saber que és innocent, perquè el que diu ho pensem tots i això no és delicte”, assegurava Jennifer Sánchez.

Aquestes són només dues visions que exemplifiquen les moltes opinions que sota els hashtags #Albiol i #AlbiolCulPPable es van expressar a Twitter, així com els 278 comentaris registrats al mur de Facebook de l’alcalde. Dos extrems que defineixen les posicions dels badalonins respecte a la seva figura.

Qui no experimenta contrastos i té clara la seva posició és, en canvi, SOS Racisme, l’impulsor de la querella contra Albiol, que ja ha anunciat que recorrerà la sentència absolutòria. En un comunicat, l’organització lamenta que la sentència “empara el discurs de l’odi”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram