S’aproximen les eleccions municipals. El pròxim 28 de maig de 2023, 22.000 premianencs i premianenques només ens haurem d’aixecar aquell matí i apropar-nos al nostre col·legi electoral per poder exercir el nostre dret a vot, però no serà així de fàcil per tothom.

Malgrat viure a Premià de Mar, ser majors d’edat i pagar impostos al municipi, 2.251 veïns i veïnes no podran votar. Són veïns i veïnes de procedència estrangera, del Marroc (683), Gàmbia (307), Argentina (142), Hondures (137), Senegal (136), Xina (114) o Pakistan (108), entre d’altres.

Entre aquests hi ha persones amb més de 15 anys de residència legal al nostre país, però que no han adquirit la nacionalitat, que treballen, viuen i crien els seus fills i filles aquí, però que no tenen un dret tan bàsic com el de votar en les eleccions municipals de la seva localitat.

És el cas del Mussa, originari de Guinea Bissau. Veí de Premià de Mar que fa anys que treballa com a auxiliar d’infermeria i que té una filla de 5 anys que va a una escola pública del municipi. Ja ha iniciat els tràmits per adquirir la nacionalitat, però és un procediment que triga anys. El pròxim 28 de maig no podrà votar.

Hi haurà també joves nascuts a Catalunya, que sempre han residit legalment al nostre país –amb Número d’Identitat d’Estranger (NIE)- que no tindran dret a vot. I després parlem d’integració, multiculturalitat i diem que som un país d’acollida.

Altres veïns i veïnes, també de procedència estrangera, sí que podran exercir el seu dret a sufragi. A Premià en seran 984. Aquests sí que poden votar perquè els seus països tenen convenis de reciprocitat amb Espanya o bé perquè són residents de la Unió Europea. Però tampoc ho tindran tan fàcil com aixecar-se i anar al seu col·legi electoral: per exercir el seu dret a vot prèviament ho hauran de sol·licitar, realitzant un tràmit burocràtic que, si bé no ha de ser complicat, el que és segur és que no és facilitador de la participació.

És profundament injust que en un mateix municipi hi hagi veïns i veïnes de primera, de segona i de tercera, també en relació amb la seva participació política.

Si portem aquesta situació al conjunt de l’Estat, ens trobem que només el 27% dels estrangers que resideixen legalment a Espanya poden votar. Al nostre municipi, Premià de Mar, seran poc més del 30%, sempre prèvia sol·licitud a la Junta Electoral, perquè no hi estaran inscrits i inscrites d’ofici. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), només un 10% ho acaba sol·licitant.

Les pròximes eleccions municipals són gairebé a tocar. A mi em sembla de justícia que aquelles que defensem la democràcia exigim que tots els nostres veïns i veïnes residents al municipi puguin votar i puguin participar.

Jo ho tinc molt clar, vull que al meu poble tothom voti. Vull un veí o una veïna, un vot. Així de fàcil, així de just.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram