Una imatge d'un pas subterrani inundat a Premià. Foto: Ajuntament de Premià de Mar

Al Baix Maresme la pluja no sap ploure. Cada cop són més els que davant la previsió de precipitacions esperen el pitjor, però el 12 i 13 d’octubre es van superar les prediccions més pessimistes amb uns aiguats històrics. De fet, no plovia amb tanta intensitat a la zona des del 2002. A Vilassar de Mar, Cabrils i Cabrera van caure més de 200 litres per m2, mentre que a Premià en van ser 196, segons dades de l’Ajuntament.

El telèfon d’emergències 112 va rebre més de 911 trucades d’arreu de Catalunya, 766 procedents del Maresme. L’incident més greu va ser la mort d’un veí de Mataró a Vilassar de Mar, per la qual el consistori va decretar dos dies de dol oficial. L’home va intentar creuar la riera de Cabrils amb el seu cotxe, tot i que l’Ajuntament havia establert un perímetre de seguretat a la zona. Més enllà d’aquesta víctima mortal, Vilassar de Mar, Cabrils, Cabrera i Premià de Mar van patir nombrosos danys materials, per la qual cosa els quatre municipis sol·licitaran ser declarats zona catastròfica a la Generalitat. Vilassar, Cabrils i Cabrera van ser els primers a anunciar-ho, el 14 d’octubre. Per la seva banda, Premià va tardar una mica més a avaluar les afectacions al nucli urbà i va decidir sumar-se a la demanda dijous passat.

“SITUACIÓ EXCEPCIONAL”
“Davant situacions excepcionals cal comptar amb mitjans tècnics i econòmics excepcionals”, va demanar l’alcalde vilassarenc, Damià del Clot, el 14 d’octubre. A Vilassar els equipaments més afectats van ser Can Bisa, l’escola Pérez Sala i el Vaixell Burriac, mentre que al carrer Modrego va caure el sostre d’una casa i els habitants van ser reallotjats a un hotel. D’altra banda, a Cabrera les pluges han provocat greus danys a les rieres, als torrents i als camins de sorra amb una especial incidència a la zona agrícola. Les conseqüències dels aiguats, però, podrien haver estat molt més greus. Per exemple, un cotxe va ser arrossegat per l’aigua amb quatre persones dins, una de les quals va ser rescatada per uns surfistes. Per la seva banda, a Premià les afectacions principals van ser a l’Amistat, a les escoles, al Museu de l’Estampació i els passos soterrats.

En el cas de Cabrils van caure quatre murs, un pal elèctric, dos arbres i es van inundar quatre pàrquings. “La majoria de desperfectes es van produir en domicilis particulars”, va assegurar l’alcaldessa, Lina Morales.

Precisament, la qualificació de zona catastròfica és especialment important per a aquells particulars que no tenien assegurades les propietats danyades, o bé no les tenien assegurades completament. Un punt en el qual insisteix el regidor d’Urbanisme de Premià de Mar, Antoni Subirà. “Les instal·lacions de titularitat pública les tenim ben cobertes, però la declaració és clau per a molts béns privats”, assenyala.

Ara els quatre Ajuntaments tenen poc més de dues setmanes de marge per presentar la sol·licitud formal a la Generalitat, que haurà d’avaluar sobre el terreny els desperfectes causats per les pluges i quantificar-los.

AJUDA DE LA DIPUTACIÓ
Paral·lelament a la possible aportació econòmica de la Generalitat, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va anunciar el mateix dia 13 que l’ens provincial havia aprovat una línia específica d’ajuts de 4 milions d’euros per als pobles del Maresme afectats per la pluja. Vilassar, Premià, Cabrils i Cabrera ja han anunciat que s’hi acolliran.

Les sol·licituds d’ajuda tenen un funcionament pràcticament calcat a les de la Generalitat, però per optar als diners de la Diputació no és necessari declarar els municipis zona catastròfica. Els Ajuntaments s’han de posar en contacte amb la Diputació, fer un pressupost orientatiu de les infraestructures, propietats i patrimoni danyat pels aiguats. A partir d’aquí, els tècnics provincials s’encarregaran d’avaluar els desperfectes.

Sigui com sigui, durant els pròxims dies veïns i ajuntaments esperaran amb impaciència suports per pal·liar els efectes de les pluges més fortes de la dècada.

 

48 hores en què el Baix Maresme
va ser el centre de totes les mirades

Les pluges del 12 i 13 d’octubre van fer córrer rius d’aigua i també de tinta. Durant dos dies el Baix Maresme va ser el centre del focus mediàtic i d’un desplegament informatiu que la comarca feia molt temps que no veia.

Tot i la cobertura de mitjans de comunicació d’arreu de l’estat, en moltes ocasions van ser els mateixos veïns de Vilassar de Mar, Premià de Mar, Cabrils o Cabrera els que van captar les imatges més contundents i impactants del temporal que va assotar la comarca.

Al llarg de 48 hores Twitter es va convertir en un àlbum de fotografies i vídeos de les inundacions i diverses imatges es van fer virals en poca estona. Sens dubte són fotografies que documenten una catàstrofe històrica i que quedaran gravades durant setmanes a les retines dels veïns d’aquests quatre pobles, així com de la resta de municipis de la comarca.

Línia Mar ha considerat oportú reproduir diverses d’aquestes imatges, algunes difoses a través de les xarxes socials i altres cedides per veïns a aquesta publicació.

Unes fotografies que serveixen per comprendre la magnitud de les pluges més destacades que es recorden al Baix Maresme des de l’any 2002.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram