Concentració de protesta per la modificació de l’empadronament. Foto: XMaresme

El canvi de criteri en l’empadronament podria fer trontollar l’aparent estabilitat de la coalició al capdavant de l’Ajuntament de Premià de Mar. La mesura impulsada per la Coordinadora d’Associacions Veïnals de Premià de Mar (COAV) i refermada pel govern local -JxCat i PSC- va tirar endavant gràcies al suport del grup municipal de Ciutadans i malgrat la negativa de la resta de formacions amb representació al plenari, que consideren la normativa una “vulneració dels drets” dels més vulnerables.

La polèmica, però, ha traspassat les quatre parets del consistori i s’ha convertit en un dels cavalls de batalla d’un estira-i-arronsa que ha arribat fins al Congrés dels Diputats espanyol, on recentment es va tombar la proposta per endurir les penes contra els okupes i agilitzar la recuperació dels habitatges.

El primer a pronunciar-se al respecte va ser el Síndic de Greuges, que va alertar a l’executiu encapçalat per Miquel Àngel Méndez que la flamant mesura podria anar contra la normativa estatal. “El títol possessori no és un requisit per a la inscripció en el padró, sinó només la via ordinària per acreditar la residència, que també pot ser comprovada per altres vies”, argumentava el Síndic, que recomanava a l’Ajuntament “ampliar” la informació relativa al tràmit d’alta en el padró per incloure-hi aquesta “via extraordinària” de comprovació. Aquesta modificació permetria que persones que no disposen d’aquesta documentació sobre l’habitatge o que viuen al carrer es poguessin empadronar, tal com s’ha fet fins ara.

El Síndic, Amnistia Internacional i entitats locals s’han posicionat en contra de la mesura

Tanmateix, el Síndic no es va aturar aquí i també va advertir Méndez que el padró “no es pot veure distorsionat per les qüestions de naturalesa juridicoprivada que puguin haver-hi sobre la titularitat de l’habitatge” i que el consistori no pot pretendre utilitzar aquest registre administratiu per a “finalitats diferents”. En la mateixa línia també s’han pronunciat organitzacions com Amnistia Internacional o entitats com la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme, que fins i tot va organitzar concentracions de protesta.

RECURS DE L’OPOSICIÓ
El combat, però, també continua a primera línia. Els grups municipals d’ERC, la Crida Premianenca i Premià En Comú Podem han presentat un recurs de reposició contra la mesura aprovada al Ple de setembre que limita l’accés a l’empadronament en considerar precisament que va en contra de la normativa vigent. “L’Ajuntament té l’obligació d’inscriure totes les persones que viuen al municipi, i fins i tot ha d’oferir la inscripció a qui no té cap domicili fix”, assenyalen les formacions en un comunicat, on asseguren que posar impediments per a l’empadronament no suposa un “desincentiu” per a les ocupacions il·legals, sinó que “inhibeix” els veïns d’assumir les seves obligacions com a residents al municipi.

Els tres partits denuncien a més que la normativa “obstrueix” l’accés a drets fonamentals com l’assistència sanitària, l’atenció social primària, les ajudes d’emergència o l’escolarització. Cal recordar que la nova mesura ja va ser revocada el 2018 a través d’una moció impulsada per l’entitat Premià Acull i que va comptar aleshores amb el vistiplau unànime del consistori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram