Presentació Torrubia

L’acte de presentació del llibre sobre Torrubia al Masnou. Foto: Ajuntament

El record de Josep Torrubia encara és latent al Masnou. Aquest home d’origen andalús va exercir com a metge municipal durant gairebé dotze anys i va ser una figura destacada a la població en els anys de la Segona República. El seu activisme polític i social el va obligar a exiliar-se a França el 1939 juntament amb molts altres masnovins per evitar la repressió franquista. A l’altra banda de la frontera, Torrubia va enrolar-se en les files antifeixistes i va fundar a Tolosa de Llenguadoc el cèlebre Hospital Varsòvia, que va atendre molts refugiats espanyols.

La història de pel·lícula d’aquest metge, que també va ser aprenent de joier a Marsella i professor d’escola a Barcelona, ha vist recentment la llum en forma de llibre de la mà de Rosa Toran i Àlvar Martínez. Aquests dos historiadors van ser els protagonistes de l’acte de presentació de l’obra El metge Josep Torrubia Zea: lliurepensador, maçó i socialista, que va tenir lloc el passat 3 de març a la Sala Joan Comellas del Masnou. L’acte va comptar amb la participació de diversos descendents de Torrubia, que veuen en aquest llibre l’oportunitat de “perpetuar la memòria” del metge masnoví.

“El nom del doctor Torrubia continua present en la memòria dels masnovins. És un personatge que ha transcendit per la seva activitat política, social i professional”, assenyalava en la presentació l’alcalde Jaume Oliveras, que va recordar el paper destacat que va tenir el sanitari en la creació de la institució Montcelimar i en l’impuls a la secció local de la Creu Roja.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram