Un moment de l’oficialització de l’acord. Foto: Ajuntament de Premià de Mar

Treballar conjuntament per la promoció econòmica, la creació d’ocupació, la mobilitat i la preservació del territori al Baix Maresme. Aquests són els principals objectius de la Declaració de Sant Mateu-Burriac, signada pels Ajuntaments de Premià de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Cabrils i Cabrera, que va ser presentada el 20 de juliol.

AGRICULTURA I INDÚSTRIA
En primer lloc, la declaració pretén que els sis municipis regulin conjuntament les activitats agrícoles i industrials a la Vall de Sant Mateu i Burriac, a partir d’un instrument urbanístic que encara està per determinar. “De moment hem fet el tret de sortida”, apuntava l’alcalde de Cabrera, Jordi Mir, durant la presentació.

Per la seva banda, el batlle de Vilassar de Mar, Damià del Clot, justifica l’acord per la necessitat d’oferir infraestructures i connexions per desenvolupar activitat agrícola i industrial. En aquest sentit, l’alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, assegura que la voluntat és potenciar aquest tipus d’activitats, en contra de les polítiques d’especulació immobiliària per les quals s’ha apostat els últims anys.

Sigui com sigui, l’aposta implica establir sinergies entre els sis municipis a l’hora de determinar els usos de les 789 hectàrees en les quals se centra el pla. D’aquestes, 111 són industrials i 678 agrícoles.

Per a Xavier Godàs, alcalde de Vilassar de Dalt, l’objectiu és diversificar les activitats industrials i agrícoles en aquesta zona. “Cal combatre la degradació i el declivi que han viscut”, va defensar. Una via que pot incloure activitats de compra i venda en terrenys agrícoles o de serveis en sòl industrial. Tot, segons assegura la declaració, preservant el territori.

UNITAT
En definitiva, la voluntat dels sis consistoris és parlar amb una sola veu a l’hora de promocionar econòmicament la comarca. “Volem atreure inversions i crear llocs de treball amb la creació d’una marca que faci visible aquest canvi”, va explicar del Clot.

Una marca que suposarà la unificació de les demandes dels sis municipis en altres àmbits, com per exemple la mobilitat. I és que un dels objectius de la declaració és millorar la connectivitat entre els pobles, tal com va apuntar el regidor d’Urbanisme de Premià de Mar, Antoni Subirà. Sens dubte, una de les reclamacions històriques de la comarca és la creació de nous accessos a la C-32, especialment a Vilassar de Mar i Cabrils, per descongestionar el trànsit a Cabrera. “Buscarem recursos a la Generalitat, però també a la Diputació, que és on hi ha més diners”, va avançar l’alcaldessa cabrilenca, Lina Morales, durant la presentació de l’acord.

Els sis alcaldes van voler deixar clar que la seva voluntat no és fer la competència al Consell Comarcal del Maresme, sinó sumar esforços per deixar enrere el que Godàs qualifica de “política de campanar”. “No ens podem centrar només en el que passa a cada poble”, considerava l’alcalde. Una opinió compartida per la resta de batlles. “Tot el que sigui mancomunar esforços és positiu”, resumeix Mir. “Hem de governar plegats, no d’esquenes els uns amb els altres”, apuntava del Clot.

Lògicament, per complir els objectius plantejats per la Declaració de Sant Mateu-Burriac serà necessària una bona entesa amb la Generalitat. En aquest sentit, Mir va assegurar haver rebut “inputs positius” del Govern català. “La Generalitat està encantada que uns quants municipis parlem amb una sola veu”, va concloure l’alcalde.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram