La primera prova de foc per a la coalició entre JxCat i PSC es va saldar amb un seriós correctiu per part dels grups de l’oposició. El Ple de Premià de Mar va tombar el passat 15 de juliol la proposta de pressupostos del nou govern evidenciant una falta de consens entre l’executiu i la resta de forces. Al previsible vot en contra del bloc d’esquerres -ERC, Crida Premianenca i comuns- es va sumar la sorprenent negativa dels regidors de Ciutadans, que es van mostrar en desacord amb el vessant més econòmic de la proposta i que van negar haver participat en la confecció d’aquesta.

Aquesta falta de negociació va ser precisament un dels temes que van centrar el debat previ a la votació. Des d’ERC van retreure al govern que els deixi al “marge” del diàleg per sistema i que no hagués donat a l’oposició prou temps per treballar els pressupostos, tal com ja va denunciar en declaracions a Ràdio Premià de Mar el líder del grup, Pep Ripollès, a principis de juliol.

“La proposta ens va arribar fa tot just una setmana i ni constava a l’ordre del dia de les comissions informatives, sinó que hi va entrar per urgència. A més, entenem que no hi ha prou detalls sobre el destí i l’execució dels recursos extraordinaris destinats a la Covid-19”, va apuntar en la mateixa línia al ple el regidor de la Crida Andreu Mumbrú, que també va aprofitar la intervenció per reclamar al consistori un pla de xoc social per fer front a la crisi provocada per la pandèmia i la creació del Pla Local de Seguretat aprovat al plenari del mes de juny.

ÚLTIM RECURS
Amb l’oposició conformant un front comú, l’alcalde Miquel Àngel Méndez va anunciar una qüestió de confiança per poder aprovar els pressupostos en un ple extraordinari convocat per al 22 de juliol. En aquesta sessió, Méndez aconseguirà tirar endavant la proposta si és capaç d’obtenir una majoria simple, un escenari on el batlle necessitaria el suport no només dels socis de govern sinó també d’un altre grup de l’oposició, com Ciutadans.

En cas de tornar a ser rebutjada, els pressupostos quedarien automàticament aprovats si en el termini màxim d’un mes no es presenta una moció de censura amb un nou candidat capaç d’aconseguir la majoria absoluta del plenari. Aquest supòsit implicaria un pacte improbable entre el bloc d’esquerres i el grup de Ciutadans o bé que el PSC trenqués el pacte de govern per liderar un nou executiu amb les forces d’esquerres, una opció que de moment no sembla estar sobre la taula.

GOVERN D’ESQUERRES FALLIT
La formació d’un govern d’esquerres era una de les alternatives que des de feia mesos ocupava les agendes dels grups. Les negociacions per conformar un equip de govern a quatre bandes amb majoria absoluta al plenari estaven tan avançades que les formacions fins i tot havien arribat a consensuar un “acord programàtic”, una estructura i uns pressupostos alternatius per arravatar l’alcaldia a Méndez. Tanmateix, finalment el PSC va optar per reeditar la coalició que ja va governar en el passat mandat.

Cessió de tinences en el nou govern amb el PSC

L’entrada a l’equip de govern del PSC ha suposat la cessió per part de l’executiu liderat per Méndez de la primera i la tercera tinença, que ara passen a mans de dos dels tres regidors del PSC. El líder socialista David Gutiérrez ocuparà la posició de primer tinent i serà l’encarregat de presidir la nova àrea per a la Reconstrucció Social i Econòmica, un departament per donar resposta a la crisi del coronavirus. A més, Gutiérrez coordinarà les regidories de Serveis Socials i Habitatge i serà responsable directe de les àrees de Comerç, Empresa i Ocupació.

La regidora del PSC Mari Luz Cánovas ocuparà la tercera tinença d’alcaldia i presidirà el departament d’Organització. La tercera representant socialista, Pilar Guardeño, liderarà Salut, Dona, Igualtat i Cooperació. Pel que fa a Junts per Premià de Mar, Antoni Subirà passa a portar la segona tinença d’alcaldia de Territori i les delegacions d’Urbanisme, Medi Ambient i Policia, i Imma Morales es manté com a quarta tinent i responsable de Cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram