Les obres d’urbanització a la Cisa ja han començat. Foto: Línia Mar

Bona part del mur verd que separava Vilassar de Dalt i Premià de Dalt s’ha convertit en poques setmanes en una esplanada plena de màquines i muntanyes de sorra. Això ha suscitat l’interès de molts veïns dels dos pobles per esbrinar què es cou a la part baixa de la Cisa. La resposta: l’inici d’un procés d’urbanització aprovat el 1985.

Tres dècades després de la redacció del Pla Urbanístic, aprovat pel govern dels dos pobles, el resultat és a la vista de tothom aquests dies. Ara s’està duent a terme el procés d’urbanització que no es va produir aleshores. El projecte projecta més de 80 habitatges, tot conservant la zona verda del corredor. Segons el plànol del projecte, la zona del Pessebre Vivent quedarà intacta. A més, es preserva l’espai on hi ha l’ermita, els masos i la font on es fa l’aplec del Primer de maig. Per a Triadó, l’acord amb els propietaris és “favorable”, ja que permet mantenir el 53% dels terrenys en mans públiques i fer-hi un parc.

Pràcticament la meitat d’aquests terrenys pertanyen a una junta de compensació, és a dir, a un grapat de particulars que posseeixen l’espai de la Cisa.

La primera intenció del projecte era situar els immobles a la Cadira del Bisbe, segons explica a Línia Mar l’alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó. Però la preservació d’aquest espai històric de Premià de Dalt va fer que es traslladés el projecte a la Cisa, un cop es va validar l’edificabilitat del terreny.

Després de les crítiques per la urbanització de la zona, Triadó recorda que els dos Ajuntaments van demanar a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona que compressin els terrenys per tal d’evitar la construcció d’habitatges. Les dues administracions ho van rebutjar i el batlle argumenta que, si els dos Ajuntaments s’haguessin fet càrrec de l’operació, l’endeutament hauria estat inevitable. “El preu dels terrenys era desorbitat”, assegura Triadó.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme de Vilassar de Dalt, Benet Oliva, assegura que el projecte actual és fruit de la renegociació i reivindica la preservació de les zones verdes.

Sigui com sigui, el futur de la Cisa ja es comença a aclarir.

 

La parròquia engegarà
un projecte en paral·lel

A banda del procés d’urbanització de la zona que queda a sota de l’ermita de la Cisa, la parròquia de Premià de Dalt vol rellançar i recuperar l’activitat del santuari.

El principal objectiu del projecte és la recuperació de la figura del masover, que serà l’encarregat de mantenir l’edifici i d’ocupar-se del restaurant, que estarà a la planta baixa. De fet, aquesta iniciativa va néixer quan els propietaris de l’anterior restaurant van aturar la seva activitat l’any passat. D’aquesta manera, la Parròquia va fer una crida popular per trobar famílies que estiguin disposades i capacitades per formar part d’aquest projecte, durant la qual van rebre una vintena de sol·licituds.

La rehabilitació de la casa adjacent a l’ermita, que també comptarà amb una sala d’exposicions, no té res a veure amb el procés d’urbanització que s’està duent a terme a la part baixa de la Cisa.

Tampoc hi tenen relació les obres d’asfaltat que han engegat els dos municipis en trams de la carretera de la Cisa, les úniques obres de tot el projecte que són de caràcter públic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram