Una assemblea de veïns amb els grups polítics sobre la qüestió. Foto: Twitter (@rafadepremia)

El Ple Municipal de Premià de Mar va aprovar el passat 16 de setembre la modificació puntual del Pla d’Ordenació del port. Entre els punts sotmesos a votació, el més destacat era el canvi de tipologia dels establiments comercials que s’establiran a la infraestructura, ja que finalment n’hi haurà dos que podran ocupar una superfície de 1.300 m2. Un d’ells serà un supermercat, mentre que l’altre encara té pendent de definir el seu futur, tot i que ja se sap que no estarà dedicat a l’alimentació.

La modificació va aprovar-se amb els vots favorables de 15 dels 21 regidors que integren el consistori. Concretament, hi van votar a favor els grups municipals de CiU i PSC (integrants del govern municipal), Ciutadans, ERC i PP. Per altra banda, la Crida Premianenca i ICV-EUiA s’hi van posicionar en contra. Ahir l’Ajuntament va convocar tots els grups municipals i els membres de la Plataforma Port Premià per dissenyar el calendari d’explicació del projecte a la ciutadania.

“MODIFICACIÓ NECESSÀRIA”
El govern municipal va mostrar la seva satisfacció després de la sessió plenària, ja que considerava que la modificació era un punt clau per tirar endavant el projecte del port. “L’empresa concessionària, Marina Port Premià, necessitava l’ampliació dels locals per atraure inversors”, afirma el regidor d’Urbanisme, Antoni Subirà. Tot i això, assegura que el govern municipal ha pressionat perquè la presència de les grans superfícies fos mínima. El regidor explica que Marina Port Premià demanava la presència de cinc locals de 1.300 m2 i que, gràcies a la insistència de l’Ajuntament, finalment només en seran dos. “Jo tampoc sóc molt partidari de les grans superfícies, però de vegades són necessàries”, afirma.

“UNA VERGONYA”
Per la seva banda, la Crida Premianenca, principal partit de l’oposició, té un posicionament radicalment diferent del de Subirà. “Construiran una vergonya i, a més, s’ha perdut l’oportunitat de realitzar un autèntic procés participatiu”, afirma la regidora Marina Altés. La Crida considera també que l’Ajuntament no ha aprofitat la modificació del projecte per demanar alguna contraprestació a Marina Port Premià, com per exemple la construcció d’equipaments municipals a la zona de la infraestructura pensada per desenvolupar aquest ús.

A més, la Plataforma Port Premià també creu que el projecte d’informació a la ciutadania que s’iniciarà pròximament ha perdut part del seu valor. “És un procés descafeïnat”, assegura Raúl Barea, membre de la plataforma. “Tot i que podrem parlar sobre els accessos i la mobilitat, el debat sobre el model de poble queda aparcat”, afegeix.

La Plataforma avisa que a partir d’ara té la mà estesa envers l’Ajuntament i Marina Port Premià, però sempre i quan les decisions en el marc del procés d’informació es prenguin conjuntament. “Si alguna de les parts intenta imposar la seva voluntat, ens tindrà al davant”, avisa Barea.

PENDENT DE RATIFICACIÓ
La modificació del Pla Orgànic queda ara pendent de la ratificació de la Generalitat i del departament de Costes de l’Estat espanyol. “Esperem que el departament hi posi seny”, diu el regidor d’ICV-EUiA, Rafa Fernández. Els ecosocialistes es posicionaven en contra de la modificació del projecte i consideren que la millor opció era tornar al projecte redactat el 2010.“Aquell preveia establiments comercials complementaris i no amb un rol principal com ara”, afirma Fernández.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme, Antoni Subirà, reconeix que la modificació del projecte genera escepticisme entre els comerciants. “Les coses noves sempre espanten”, argumenta el regidor. En aquest sentit, comerços associats de Premià (CAP) considera que la informació sobre la modificació del pla no ha arribat a tots els comerciants. “Ara volem participar en el procés d’informació que s’engegarà per debatre sobre la infraestructura”, afirma Núria Cuevas, membre de CAP.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram