La plataforma, que es va presentar el 10 d’abril, està constituïda per més de 30 entitats. Foto: A.M.

La generació de residus creix any rere any a Catalunya. Mentrestant, la recollida selectiva s’estanca. L’any 2017 la mitjana de reciclatge net va ser del 32%, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, molt per sota de l’objectiu d’arribar al 50% l’any 2020, com es planteja el Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos a Catalunya (PRECAT 20).

“El model de gestió de residus es troba en un estadi d’estancament”, explica Mercè Girona, fundadora del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), una de les més de trenta entitats que han creat la Plataforma Ciutadana Residu Zero, la qual aposta per acabar amb els abocaments i la incineració.

UNA NOVA LLEI
La plataforma neix amb una proposta clara: promoure una Llei Catalana Residu Zero de prevenció de residus. “El millor residu és el que no es produeix”, assenyala Girona. Un dels principals canvis que hauria d’incloure aquesta nova normativa, segons l’entitat, és obligar els productors d’envasos a assumir els costos de la gestió dels productes que posen al mercat. “L’administració fa recaure la responsabilitat als ciutadans, però no fa complir la responsabilitat als productors”, destaca Girona.

A més, la plataforma proposa la prohibició dels productes d’un sol ús, la revisió urgent dels programes de gestió de residus aprovats per la Generalitat, del programa de gestió de l’AMB (el qual està en procés d’aprovació) i fixar com a objectiu arribar al 70% de la recuperació de residus el 2030.

INVERSIÓ PER EVITAR RESIDUS
Segons la plataforma, la Generalitat està incomplint la Directiva de Residus europea, que ordena que la recuperació de matèria dels residus és prioritària abans que la recuperació energètica.

A Catalunya, segons l’entitat, el 81% de les inversions en gestió de residus són destinades al tractament de la “fracció resta”, incineradores i abocadors. Només el 19% del pressupost es destina a processos directes de prevenció i recuperació material de residus. “A l’administració parlen molt de residu zero, però fets i pressupost diuen el contrari”, critica Girona.

Una balena de plàstic contra la contaminació marítima

Els alumnes de 1r d’ESO de l’escola El Pilar de Premià de Mar han construït una balena de 7,5 metres de llargada feta amb ampolles de plàstic. L’objectiu de l’obra és denunciar les conseqüències d’abocar plàstics al mar. El passat 12 d’abril es va traslladar la representació del cetaci en una cercavila festiva, des de l’escola on es va crear fins a la plaça dels Països Catalans. Allà es va llegir un manifest signat pels joves estudiants i per l’alcalde del municipi, Miquel Àngel Méndez. L’escrit denunciava la situació als mars i oceans de tot el món i animava a aplicar propostes per evitar que els plàstics envaeixin les aigües. L’acte va culminar al port de Premià de Mar, on un camió va transportar la balena fins a la planta de valorització de residus de Mataró, on quedarà exposada.

La idea de l’obra va sorgir després que la professora de visual i plàstic d’El Pilar, Cristina Prats, veiés a les xarxes socials un acte similar de Greenpeace, en el qual es va construir un cetaci artificial a les Filipines.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram