contenidors

Contenidors de recollida selectiva a Mataró. Foto: Jordi Pujolar/ACN

El Maresme és la comarca amb millor percentatge de recollida selectiva de residus amb un 46% i l’única que supera la mitjana de Catalunya (45,33%). Tot i estar al capdavant, encara està lluny de l’objectiu de reciclatge fixat per la Unió Europea pel 2025, que el situa en el 55% dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50%.

Així ho va exposar el 23 d’octubre el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, en un balanç sobre les últimes dades publicades.

Però no tot són bones notícies. De fet, el contrari. Peraire va assegurar que la recollida selectiva de residus es troba estancada a la vegueria de Barcelona, formada pel Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme, i que és la més poblada de Catalunya, amb prop de 5 milions d’habitants.

L’any 2021 es van recollir de forma selectiva el 39,48% dels residus, mentre que el 2022 el percentatge va ser del 40,2%. Un millora que el director de l’ARC va qualificar “d’insignificant”. També va afegir que els sistemes de recollida selectiva que s’han utilitzat fins ara han arribat al màxim i que cal avançar en els models eficients, com són el porta a porta o els contenidors intel·ligents.

Segons les dades del 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%. Peraire confia que les dades millorin l’any que ve, ja que ha destacat que alguns municipis de la vegueria van implementar sistemes de recollida selectiva d’alta eficiència el 2022. Va avisar, però, que “fins que els municipis més grans no apliquin” aquests models no s’aconseguirà la “millora necessària” per complir amb el marc europeu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram