Jordi Estarlich va atendre els mitjans a les portes del departament. Foto: Línia Mar

Somriures, abraçades i punys alçats eren la imatge predominant el 20 de febrer davant la seu del departament d’Ensenyament de la Generalitat, a Barcelona. Els protagonistes, les mares i pares dels alumnes de l’Escola Mar Nova. El motiu, haver guanyat el pols a l’administració. Finalment el centre no tancarà les seves portes el curs que ve tot i la intenció inicial d’Ensenyament de fer-ho i traslladar els alumnes a l’escola Montserrat.

“És el moment de celebrar-ho i mirar endavant”, insistia el president de l’Associació de Mares i Pares (Ampa), Jaume Mora. Tot i així, és evident que l’associació ha guanyat contra pronòstic el conflicte amb la Generalitat i ha aconseguit revertir una decisió que ja estava presa. Un fet que, a més, pot servir de precedent per a altres conflictes similars arreu del territori.

MOBILITZACIÓ
Sens dubte, la tancada que l’Ampa va dur a terme el 16 de febrer a les oficines dels serveis territorials d’Ensenyament del Maresme a Mataró ha estat el detonant del desenllaç inesperat. L’acció va comptar amb el suport dels sindicats Ustec, CGT i COS, el Moviment Educatiu del Maresme, la Federació d’Ampas de Catalunya, l’Assemblea Groga i cares visibles de la CUP i En Comú Podem.

La mobilització arribava just abans que comenci el període de preinscripció a les escoles públiques per al curs que ve i el departament va reaccionar convocant l’Ampa a una reunió a Barcelona. Les mares i pares dels alumnes van decidir aturar la mobilització després d’aquesta convocatòria, feta pel secretari del departament, Ramon Llobet. La trobada es preveia definitiva i així va ser.

MAPA ESCOLAR
El no tancament de la Mar Nova s’emmarca, segons el departament, en l’acord que la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis han firmat recentment i que vol “garantir el dret a l’educació de tothom”. En aquest sentit, es garanteix que la Mar Nova continuarà funcionant el curs 2017-2018 mentre que, en paral·lel, la Generalitat i l’Ajuntament definiran el mapa escolar i les necessitats educatives de Premià de Mar. “Ens agafarem el temps que calgui per prendre les decisions”, afirma Llobet.

D’altra banda, el departament no exigirà cap quantitat de preinscripcions mínima per al curs que ve, en un any on les ràtios de les línies de P3 seran previsiblement baixes pel descens de la natalitat.

Així doncs, la situació de l’educació pública al poble es mantindrà intacta durant el curs que ve. Serà el curs 2018-2019 quan es prendran definitivament les decisions sobre quins centres continuen oberts al municipi i quantes línies ofereix cada un. “L’Ajuntament i l’alcalde s’han compromès a convocar un procés participatiu per fer la diagnosi del mapa escolar”, explica el portaveu de l’Ampa, Jordi Estarlich. El govern municipal també va participar en la reunió del 20 de febrer i el primer tinent d’alcalde, David Gutiérrez, reiterava que l’executiu de Miquel Buch mai no ha vist amb bons ulls el tancament del centre.

Sigui com sigui, l’intent de frenar el tancament judicialment, la mobilització constant, el suport polític des de Premià de Mar i la resolució del Parlament que instava el Govern a aplicar una moratòria d’almenys un any a la clausura han estat claus perquè les mares i pares hagin aconseguit el seu objectiu. “Tenim ganes d’anar a l’escola i dir als nostres fills que la Mar Nova no tanca”, deia Mora a les portes del departament d’Ensenyament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram