JxCat va ser el partit més votat al conjunt del Baix Maresme. Infografia: Línia Mar

Les forces independentistes van ser les grans guanyadores de les eleccions del passat 14-F al Baix Maresme. JxCat i ERC –amb el 24,9% i el 22,9% dels vots, respectivament– van repetir els bons resultats del 2017 i van aconseguir esmorteir l’excel·lent paper del PSC, que es va erigir en la tercera formació en discòrdia a la zona en detriment de Ciutadans.

La victòria independentista va ser el punt més destacat d’uns comicis marcats per la pandèmia del coronavirus i on la participació va caure prop de 25 punts respecte a les últimes eleccions, situant-se en un 61,8% de mitjana al territori. Malgrat perdre gairebé 8.000 votants, JxCat va mantenir la seva hegemonia al Baix Maresme i va acabar imposant-se en set de les nou poblacions: Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Cabrera de Mar, Alella, Teià i Cabrils. Només el Masnou i Premià de Mar van caure finalment del costat republicà en uns resultats molt ajustats on també va treure el cap el PSC (17,2%).

La coalició de la CUP amb Guanyem Catalunya es va convertir en la quarta força més votada amb el 7,3% de les paperetes, superant d’aquesta manera les xifres obtingudes en els comicis del 2017. En cinquena posició, els comuns (6,3%) van aconseguir imposar-se per la mínima a Vox, que no va irrompre a la zona amb tanta força com sí que ho va fer al Barcelonès Nord, però que va captar el suport de gairebé el 6% de l’electorat que va acudir als col·legis electorals.

DESFETA DE CIUTADANS I PP
La gran patacada va ser per a Ciutadans, que ha passat en quatre anys de tercera a setena formació més votada i que només va acaparar el 5,3% de les paperetes, perdent pel camí gairebé 13.000 vots. Les del 14-F tampoc van ser unes bones eleccions per al PP, que no va aconseguir millorar els resultats del 2017 i es va quedar amb el 3,4% dels votants.

JxCAT ARRASA I APAREIX VOX
ERC va repetir al Masnou la seva victòria in extremis de fa quatre anys per davant de JxCat i amb el PSC en una còmoda tercera plaça. A Premià de Mar, socialistes i JxCat es van canviar de cromos i els republicans van acabar imposant-se per només 200 vots al PSC, que va treure aquí els seus millors resultats de la zona amb el 21,4% de les paperetes.

Pocs canvis a Vilassar de Mar, on la candidatura liderada per Laura Borràs va reeditar el domini demostrat el 2017 per sobre d’ERC i dels socialistes. Gran paper de la CUP-G, que assoleix la quarta posició amb la seva millor marca al Baix Maresme (8,4% dels vots). Folgada victòria de JxCat a Teià, Cabrils i Cabrera de Mar, repetint els bons resultats de fa quatre anys, i pols fins al final a Vilassar de Dalt, on 68 paperetes van decantar les eleccions del costat de JxCat per sobre dels republicans.

Premià de Dalt i Alella van ser els dos municipis on Vox va aconseguir més suport –8,4% i 7% dels vots– erigint-se en la quarta força, a força distància, però, de JxCat, ERC i PSC.