patrimoni marítim

Visita al patrimoni marítim amb la Direcció General de Patrimoni Cultural i la de Cultura Popular. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vilassar de Mar vol que la Generalitat de Catalunya declari el patrimoni marítim del poble com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE). Es tracta, doncs, de l’enèsim intent per protegir els elements de primera línia de platja, tal com ja va provar l’anterior govern municipal amb diferents reunions amb el Ministeri de Transició Ecològica. Actualment, es troben amenaçats per la Llei de Costes edificis com les casetes de pescadors de l’espigó de Garbí, el Club Nàutic de Vilassar de Mar o les barques tradicionals varades a la sorra.

Pel consistori, es tracta d’unes construccions “testimonis d’una rica tradició marinera i de la cultura estiuenca i esportiva marítima catalana”. Per fer-ho possible, el passat 5 de març l’Ajuntament es va reunir amb representants de la Direcció General de Patrimoni Cultural i de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i, en una visita sobre el terreny, els va mostrar part d’aquest patrimoni marítim. Després de la visita, van acordar col·laborar i treballar conjuntament en els elements que poden ser inclosos en aquesta declaració, per tal de presentar la sol·licitud de BCIN amb tota la documentació necessària.

Dins d’aquesta Zona d’Interès Etnològic, l’equip de govern vol que s’hi inclogui tant el patrimoni material (edificis, construccions, barques tradicionals, patí de vela) com el patrimoni immaterial vinculat a la cultura i memòria marinera, conservada per diverses entitats i particulars. “La declaració de BCIN de Zona d’Interès Etnològic garantiria la protecció, valorització i divulgació, tant de la mateixa construcció com del seu entorn i del patrimoni immaterial (memòria oral) que hi estan vinculats”, expliquen des de l’Ajuntament.

Més enllà de la llei de costes

Des del Centre d’Estudis Vilassarencs aplaudeixen la iniciativa, però recorden que per vetllar pel patrimoni marítim i pesquer hi ha molta feina a fer que només és de competència municipal i no de la Generalitat ni l’Estat, com passa en el cas de l’edifici del Palomares. “Fa molts anys que no s’afronten aquests temes i esperem que, ara que s’hi interessen, es reprenguin aquestes tasques pendents”, expliquen. Alguns exemples que citen són el Museu de la Marina a la Sénia del Rellotge, que està tancat des de fa anys i “en estat de degradació estructural”, l’Escola Nàutica mercantil, “que no té cap ús”, o l’àncora del monument a la Gent de Mar alçat el 1984, ubicada al passeig Marítim i en estat de degradació.

“Aquests casos són veritable patrimoni de Vilassar, i reactivar-los depèn exclusivament de l’Ajuntament”, diuen des de l’entitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram