Sant Jordi tornarà a omplir de roses i llibres els carrers i les places d’arreu del país. Foto: Arxiu

Concursos literaris, parades als passejos, cultura popular i recreacions de la llegenda. Aquests són alguns dels ingredients que el 23 d’abril tindrà la Diada de Sant Jordi als municipis del Baix Maresme. Una Diada que enguany cau en dissabte, la qual cosa genera incertesa entre comerciants i floristes, pels quals Sant Jordi és sinònim de bons rèdits econòmics. “Sempre genera una mica de por que Sant Jordi caigui en dissabte”, reconeix el vicepresident del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Sito Vilarubia. Aquest mercat majorista ubicat a Vilassar de Mar serà, conjuntament amb Mercabarna, el principal distribuïdor de roses d’aquesta Diada i Vilarubia confia a mantenir l’habitual xifra que els dos mercats registren cada 23 d’abril, situada entre els 6 i els 7 milions de roses.

Per aconseguir-ho, el Mercat de Flor vol que la celebració de Sant Jordi s’estengui també al 22 d’abril i espera comptar amb la complicitat dels floristes de la comarca. “Això ens beneficiaria molt”, assegura Vilarubla. “Així garantiríem que es comprin roses a les oficines”, argumenta.

En canvi, els comerciants es mostren més esperançats en relació a la celebració de Sant Jordi en dissabte. És el cas, per exemple, de la Federació de Comerç, Indústria i Turisme del Masnou, “Molts masnovins que entre setmana treballen fora, podran passar tot el dia al poble”, considera la seva presidenta, Concepción Frau, confiada que els veïns no optaran per passar el dia fora.

Més enllà dels dubtes o esperances generades per la coincidència en dissabte, Vilarubla i Frau assenyalen que la festa de Sant Jordi representa una gran oportunitat, tant per comerciants com per a floristes. “És un bon moment per interactuar entre comerciants i veïns”, assegura Frau. “La crisi ha afectat molt el sector de la flor, però Sant Jordi és un dia molt especial i sempre funciona bé”, apunta Vilarubla. Dissabte, quan els veïns surtin a passejar, tots dos comprovaran si les seves expectatives es veuen satisfetes.

 

Primer aniversari del “somni”
de la Vapor Vell a Premià

“Només vivim una vegada, jo tenia un somni i tothom ha entès que l’hagi posat en marxa”. Així s’expressava fa un any el responsable de la llibreria Vapor Vell de Premià de Mar, Xavi Boronat, dies després d’inaugurar el seu negoci, que posava fi a sis anys sense llibreries al municipi. Un any després, Boronat valora positivament el primer any de vida de la Vapor Vell i considera que ja és la llibreria de referència per a molts veïns. Una meta aconseguida, segons diu, gràcies a l’ampli ventall de títols i autors que ofereix l’establiment. “Aquí es poden trobar llibres de Jorge Javier Vázquez i Stefan Zweig”, diu.

D’altra banda, Boronat reivindica que els premianencs ja no hagin de sortir del poble per comprar llibres i avança que la Vapor Vell té la intenció de continuar organitzant activitats, com la parada que instal·larà dissabte a la plaça de l’Ajuntament. Entre totes les impulsades aquest any, Boronat està especialment satisfet de l’homenatge a Mario Benedetti, que va comptar amb el suport de l’Ajuntament i el Consolat d’Uruguai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram