L’Ajuntament confia que la situació sigui temporal i que els exiliats puguin tornar aviat a la Mina i Sant Roc. Foto: Arxiu

El conflicte de clans latent al Barcelonès Nord ha arribat a Alella. L’Ajuntament ha fet públic que 32 persones que van fugir de Sant Roc (Badalona) i la Mina (Sant Adrià) s’han establert al poble, on han ocupat tres habitatges buits, dos dels quals són propietat de particulars, mentre que la titularitat del tercer és d’una entitat financera. En tots tres casos, els propietaris ja han denunciat l’ocupació.

La primera ocupació es va produir el 24 de febrer i l’endemà l’Ajuntament ja va entrar a la Taula de Coordinació, constituïda per la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma, d’atenció a les famílies de la Mina i de Sant Roc.

D’altra banda, els Serveis Socials del consistori van oferir suport a les 32 persones –17 de les quals menors– fins al 29 de febrer. “Aquesta actuació també perseguia els objectius d’establir un cert grau de confiança per tenir una línia directa de diàleg amb aquestes persones”, reconeix l’Ajuntament a través d’un comunicat. Un diàleg en què hi ha pres part l’alcalde, Andreu Francisco, però que sobretot s’ha mantingut a través de la Policia Local i l’àrea de Serveis Socials. L’objectiu de les converses és, segons el consistori, evitar que s’ocupin més pisos al municipi. “No s’ha produït cap empadronament ni escolarització dels menors. La situació és excepcional i l’objectiu és que puguin tornar a casa seva”, afirma Francisco en declaracions a Línia Mar.

CONFLICTE DE CLANS
Les persones establertes a Alella van fugir del Barcelonès Nord arran d’un assassinat perpetrat a Barcelona el 24 de gener. La víctima era membre del clan gitano dels Baltasares i, segons estableix la llei gitana, els membres dels clans vinculats amb els presumptes autors del crim van haver de fugir immediatament de casa seva per evitar represàlies. Es calcula que aproximadament unes 300 famílies van marxar de la zona.

Dos mesos després d’aquesta mort, algunes de les persones han pogut tornar a la Mina i Sant Roc –les que no tenen un parentiu directe amb els presumptes assassins–, però la majoria es veu obligada a seguir a l’exili.
Mentrestant, continuen les converses entre els representants dels diversos clans per determinar quines persones podran tornar a casa seva i quines no.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram