L’estructura del bloc de Gran Via ha quedat calcinada. Foto: Línia Mar

Els afectats per l’explosió del dia 18 al segon pis del número 196-198 de la Gran Via Lluís Companys de Premià de Mar –que va provocar un mort i 17 ferits– continuen sense poder dormir a casa seva. De fet, els veïns del bloc on es va produir la deflagració ni tan sols poden entrar-hi a buscar pertinences, per motius de seguretat. Mentrestant, dijous l’empresa encarregada de rehabilitar el bloc el va començar a apuntalar. Les obres d’estabilització costaran 400.000 euros i duraran dos mesos.

D’altra banda, als veïns d’Elisenda de Montcada 39 se’ls permet entrar a casa però no poden passar-hi la nit, igual que les persones dels pisos més pròxims a l’explosió del bloc 192-194 de la Gran Via.

El consistori es mostra prudent i no ha transmès quan podran tornar a casa seva els veïns. Per ara són 16 les famílies que s’estan allotjant a un hotel de la comarca després de sol·licitar ajuda a l’Ajuntament, i diversos propietaris han respost a la crida per oferir pisos de lloguer als afectats.

Tots ells es reuneixen al Centre Cívic, on se’ls ofereix atenció social, psicològica i jurídica. Per la seva banda, el Departament de Benestar Social de la Generalitat ja ha anunciat que destinarà una ajuda econòmica per contribuir a les despeses.

FUM, CRITS I SIRENES
Si la Gran Via ja és un lloc de pas natural a Premià de Mar, la cantonada amb Elisenda de Montcada s’ha convertit des de fa una setmana en punt de trobada. Tothom desvia la mirada per veure els rastres visibles de la deflagració i alguns s’aturen per comentar plegats com ho van viure i reconstruir els fets. “Només hi havia fum, crits i sirenes”, explica el Francisco, veí de la Gran Via, recordant el matí del dia 18. “Va ser com un terratrèmol”, diu l’Ali, que viu al carrer de la Unió. “Es van trencar tots els vidres de casa”, afegeix.

Quan ell acaba de parlar, una dona surt de la zona acordonada amb una bossa de plàstic. És la Dolores, veïns d’Elisenda de Montcada. “No sé com són les explosions en una guerra, però va ser horrorós”, confessa. “Tinc els sostres de la cuina i el lavabo ensorrats i no sé quan podré tornar”, diu. Una pregunta per la qual tots esperen tenir una resposta aviat.

 

Els Mossos d’Esquadra
continuen la investigació

La investigació sobre l’explosió està sota secret de sumari, després que així ho decretés el jutge que la instrueix als jutjats de Mataró.

Un cop el conseller d’Interior, Jordi Jané, va descartar per complet un atemptat, s’especula amb la hipòtesi d’una explosió de gas. Els Mossos d’Esquadra estan investigant l’origen de la deflagració i el principal obstacle per treure’n l’entrellat és el mal estat de l’immoble, l’estructura del qual està completament calcinada. Un obstacle que es repeteix a l’hora d’extreure conclusions de l’autòpsia de la dona que va morir a causa de l’explosió. I és que el seu cadàver va quedar gairebé cremat per complet.

El principal dubte que plana sobre la tragèdia és si aquesta va ser fortuïta o provocada. La policia compta amb la col·laboració de bombers, perits, tècnics municipals i de Gas Natural per tirar endavant la investigació. Per la seva banda, la companyia assegura que l’immoble va passar correctament la revisió del gas pertinent fa pocs mesos.

D’altra banda, el ferit greu ingressat a la Vall d’Hebron evoluciona favorablement i els dos de Can Ruti ja han sortit de l’UCI.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram