L’alcalde Damià del Clot (ERC-Gent per Vilassar de Mar) va revalidar el seu càrrec per quatre anys més el 15 de juny passat. El Ple municipal el va tornar a investir com a candidat de la llista més votada a les darreres eleccions municipals després que cap de les altres candidatures presentades aconseguís reunir els suports suficients per tenir la majoria absoluta d’onze dels vint-i-un regidors.

D’aquesta manera, la coalició ERC-GxVdm governarà en minoria amb 9 regidors. L’alcalde va subratllar en el seu discurs d’investidura que la coalició “està en condicions de governar des dels valors republicans que ens identifiquen: prudència, humilitat, transparència, proximitat i rigor en la gestió dels recursos municipals, així com treballar des del municipalisme per fer realitat la plena llibertat de Catalunya”.

Del Clot va insistir que ERC-GxVdm és “una gran suma, una suma multiplicadora, un col·lectiu disposat a treballar plegats amb la capacitat per fer front a les dificultats que sorgeixin” i va destacar que han demostrat que tenen “l’actitud, les conviccions republicanes, els valors democràtics, el compromís nacional, la força, la intel·ligència, la capacitat i la perseverança per transformar el nostre entorn vital”.

L’OPOSICIÓ S’EXPLICA
Els grups de l’oposició van votar tots als seus candidats i van justificar aquesta decisió. Ciutadans (Cs) va presentar al seu cap de llista, Juan Díaz, assenyalant que la seva investidura seria “una oportunitat perquè el consistori representi tot el poble, sense excepció, sense dedicar ni un sol euro a la promoció de cap ideologia”.

En canvi, el candidat del PSC, Quico Zamora, va refermar el compromís del partit pel treball “ferm pel bé comú del poble i l’interès general”. El regidor més jove del Ple i cap de llista de Babord, Pau Arona, va remarcar que faran una oposició constructiva al servei del poble i va deixar clar que no han d’esperar d’ells “xecs en blanc ni indulgència davant polítiques continuistes que segueixen reproduint inèrcies injustes i consolidant privilegis”.

La candidata de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Martínez, va justificar el vot a la seva candidatura perquè era l’única dona que es presentava com a candidata a l’alcaldia.

RESULTATS DEL 26-M
La coalició d’ERC i GxVdm va aconseguir uns grans resultats el 26-M: el 38% de la representació i més de dos mil vots que la segona força més votada, JxCat. Fa quatre anys, els dos partits es van presentar per separat, però la coalició d’aquest any els hi va servir per guanyar més de 1.300 vots respecte dels que sumaven el 2015.

El canvi de marca no va afavorir a l’antiga CiU a Vilassar de Mar. Tot i que JxCat va ser segona força amb el 16% dels vots, aconseguint quatre regidors, els postconvergents van perdre gairebé 500 vots respecte a fa quatre anys, quan van guanyar les eleccions. Babord va pràcticament repetir els resultats del 2015: 1537 vots (van tenir-ne 1581 fa quatre anys), tot i que van perdre un regidor i ara es queden amb tres. El PSC va treure el 13% dels vots, mentre que Ciutadans va aconseguir el 10% dels vots.