Un grup de veïns s’ha organitzat per frenar la construcció de pisos a la Cisa. Fotos: Línia Mar

Un matí de sol solia ser sinònim de vermut al restaurant del santuari de la Cisa, a Premià de Dalt. Ara els veïns de l’entorn no s’apleguen a la terrassa per picar unes olives i unes patates, sinó que ho fan al voltant d’un manifest, el que defensa la Plataforma La Cisa per a tothom. “O paren això, o no podrem revertir la situació”, són les primeres paraules del portaveu de la plataforma, Jordi Pagès. En aquest sentit, Pagès lamenta que s’estigui prioritzant la construcció d’uns habitatges de gamma alta per davant del l’entorna natural de la Cisa i el seu valor històric.

El moviment ha nascut amb la voluntat d’aturar immediatament el procés urbanístic que s’està menjant la part verda del corredor de La Cisa i que arriba fins a Can Nolla. Tant és així, que des que s’ha fet pública la creació dels 89 habitatges, la plataforma ja ha convocat dues assemblees que han atret l’interès de gent d’arreu de la comarca. La Cisa per a tothom també compta amb una comissió legal encarregada de trobar escletxes que permetin aturar les obres a la zona.

LES CLAUS DEL MANIFEST
A banda de reivindicar la preservació del territori i el patrimoni històric i simbòlic, el manifest qüestiona la gestió política que hi ha hagut davant el procés i la “possible especulació” que hi ha hagut al darrere de la junta de propietaris que ha tirat endavant les obres.

En aquesta línia, la plataforma manté l’esperança i proposa l’aturada de les obres per valorar altres alternatives que no passin necessàriament per la urbanització dels terrenys. De fet, que exigeixen un estudi en profunditat per analitzar el valor biològic i arqueològic de la zona per fer efectiu el blindatge total del corredor de la Cisa. Precisament, tal com apunta el tècnic en patrimoni arqueològic de la Diputació de Barcelona, Jordi Montlló, “si no s’ha aprovat un document que certifiqui que no es tracta d’un espai protegit, el projecte s’hauria de tirar enrere”. 

Davant d’aquesta possibilitat, la Plataforma La Cisa per a tothom no esperarà ni un segon més i ha convocat una marxa popular pel dia 26 de març, amb la qual pretenen reconèixer el paratge natural que s’està perdent.

 

26 de març: marxa popular
per conèixer el projecte

A l’espera de conèixer l’estudi previ a la urbanització i de ratificar si el procés urbanístic s’ha dut a terme correctament, el pròxim pas de la plataforma serà en forma de mobilització.

Concretament, el diumenge 26 de març amb la convocatòria d’una marxa popular que sortirà de l’antic ajuntament de Premià de Dalt i acabarà a la Cisa. “La intenció és donar a conèixer el projecte”, afirma Jaume Batlle, membre de la plataforma i regidor de la Crida a Premià de Dalt. En aquest sentit, el principal recurs que utilitzarà la plataforma és “l’apel·lació al sentit comú”, segons diuen. De fet, Carlos García, també regidor de la Crida, considera que la construcció d’aquests xalets i el parc públic no respon a cap necessitat i vulnera el llegat que ha deixat el patrimoni de la Cisa.

D’altra banda, García avança que des de la Plataforma s’ha estudiat parlar amb les institucions implicades i que, de moment, no han mantingut contactes amb la junta de propietaris, però que no descarten fer-ho si es tenen compte les exigències del manifest.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram