La platja d’Ocata en una imatge d’arxiu. Foto: Aj. del Masnou

L’Ajuntament del Masnou ha presentat una bateria de propostes alternatives per al polèmic projecte per protegir el litoral maresmenc impulsat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol. En un escrit dirigit a la Direcció General de Costes, l’alcalde Jaume Oliveras torna a demanar la paralització del pla actual i posa sobre la taula una sèrie de modificacions que han comptat amb la col·laboració d’Agustín Sánchez-Arcilla, director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i de Rafael Sardà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Des del consistori s’aposta per dur a terme intervencions basades en el funcionament natural de la costa que imiten les barreres subaquàtiques que haurien d’evitar la regressió de les platges, com poden ser la construcció de dics amb tubs flexibles o la plantació d’espècies com les fanerògames marines. L’objectiu d’aquesta mena de solucions és poder reforçar l’ecosistema de la mateixa costa per aconseguir que aquesta gestió es dugui a terme de manera natural, sense la necessitat d’instal·lar nous espigons o d’extraure sorra del fons marí per abocar-la a la platja.

Cal recordar que l’Ajuntament ja ha manifestat en diverses ocasions la seva oposició al pla proposat pel govern espanyol en considerar que les actuacions plantejades poden afectar negativament l’ecosistema i la regeneració natural de les platges.