Ple Premià de Dalt

Membres de la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme protesten al Ple Municipal. Foto: JordiPujolar/ACN

Desenes de persones convocades per la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme han irromput aquest dimarts al ple extraordinari de l’Ajuntament de Premià de Dalt (Maresme) que havia d’aprovar les ordenances fiscals per al pròxim any. La protesta, però, s’ha fet en contra del contracte que es va signar la setmana passada amb l’empresa Desokupa per a l’assessorament de la Policia Local en casos d’ocupacions “mafioses”. La protesta s’ha fet malgrat les parts, després d’una gran pressió social, ja han avisat que el contracte es rescindirà. La cridòria ha obligat l’alcalde, Josep Triadó, a suspendre la sessió, que s’ha acabat celebrant minuts més tard i a porta tancada quan els manifestants han traslladat la protesta al carrer.

La Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme lamenta que el consistori hagi volgut establir lligams amb una empresa que té “vincles amb l’extrema dreta” i que acumula diversos processos judicials pels seus mètodes “violents i mafiosos” a l’hora de recuperar propietats que han estat ocupades.

Tot i la rectificació del govern municipal, que ja ha iniciat els tràmits per fer enrere el contracte amb Desokupa, el col·lectiu ha mantingut la concentració per fer evident el seu malestar amb una “acció de propaganda política” de l’alcalde.

“Com pot ser que un ajuntament s’atreveix a fer un contracte amb una empresa vinculada directament amb fets delictius”, exclama la portaveu del col·lectiu, Emma Puig. A més, opina que la rescissió del contracte és només una resposta a la pressió mediàtica i creu que “la relació amb l’empresa de ‘matons’ no cessarà”.

Un contracte de poc més de quatre dies

La polèmica a Premià de Dalt va esclatar dimecres passat, quan l’Ajuntament anunciava la contractació de l’empresa de Daniel Esteve per a l’assessorament de la Policia Local del municipi davant d’ocupacions que es consideressin “mafioses”. El contracte, signat per un any, era a raó de 3.000 euros nets anuals.

L’alcalde, Josep Triadó, assumia que rebria “pals mediàtics” per la fama acumulada per Desokupa al llarg de la seva trajectòria, però va preferir posar per davant el que considerava que era bo per a la seguretat dels seus veïns. Les crítiques li van arribar fins i tot de la presidenta del seu partit, Laura Borràs, i també amb la secció comarcal del PSC, amb qui comparteix govern.

A escala municipal, també l’oposició s’hi va manifestar en contra, i tant ERC com la Crida de Premià de Dalt van demanar la rescissió del contracte amb l’empresa. La pressió va tenir conseqüències pràcticament immediates i en només tres dies s’iniciaven els tràmits per desfer el contracte, de mutu acord amb Desokupa.

El trencament amb l’empresa, però, no és total, ja que l’empresa ha ofert ara l’assessorament de manera gratuïta, si l’Ajuntament ho considera oportú. Des de l’Ajuntament s’explica que serà la Policia Local qui decideixi si li cal aquesta ajuda externa en cas d’ocupacions i, si això passa, l’assessorament “es demanarà a Desokupa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram