Godàs, en una imatge d’arxiu. Foto: Arxiu

L’alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, ha estat un dels més de 700 batlles catalans que ha reivindicat la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1-O tot i la suspensió per part del Tribunal Constitucional. Un acte de rebel·lia que en el cas de Godàs fa recordar inevitablement el seu passat com a insubmís. El 1989, l’ara batlle vilassarenc es va negar a fer el servei militar obligatori.

L’alcalde recorda que hi havia una gran massa de joves que consideraven una “inutilitat” el sistema de lleves. Aquest punt de partida va servir perquè molta gent, sobretot els joves, perdessin la por.

La desobediència va portar Godàs a judici el 1992. “L’aleshores Fiscal General de l’estat, Javier Moscoso del Prado, no volia que cap insubmís se salvés de la presó”, recorda l’alcalde. Finalment, però, va ser absolt. Mesos després es va aconseguir desarticular el sistema militar obligatori. “El canvi va començar amb la nostra insubmissió”, afirma Godàs, que recorda com la pressió social va comportar resultats.

“NO TENIM POR”
Per aquest motiu i amb aquest antecedent a la memòria, l’alcalde expressa la seva voluntat de no recular amb el procés cap a l’autodeterminació. “És molt important mantenir-nos ferms perquè els ciutadans tinguin la garantia de poder votar el dia 1 d’octubre”, diu. En aquest sentit, Godàs reivindica la “flexibilitat” a l’hora de fer política i per això lamenta que l’Estat no s’hagi mostrat propens a negociar en cap aspecte. L’alcalde assegura que Catalunya ha assolit un “estat de rebel·lia” perquè no hi ha hagut cap interlocutor a l’altra banda.

Amb tot, el batlle ho té clar. “Hem d’aprofitar que el 80% de la gent vol votar”. “La desobediència raonada és el punt de partida de molts progressos per trencar una legalitat injusta”, conclou Godàs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram