La manifestació va recórrer el centre del municipi. Foto: Línia Mar

Salvem Can Sanpere. Aquest era el lema i també el motiu de la manifestació convocada pel Centre Social Autogestionat (CSA) el 17 de desembre, en la qual van prendre part prop d’un miler de persones. L’avís de desallotjament de Núñez i Navarro -propietari de la finca- per al 13 de gener obliga l’Ajuntament i l’assemblea del centre a lluitar contrarellotge perquè l’antiga fàbrica tèxtil ubicada al centre del municipi sigui de titularitat pública.

En aquest sentit, els partidaris d’un Can Sanpere públic van fer una demostració de força amb la manifestació del dia 17, en què el verd es va imposar al gris. Un simbolisme que molts veïns esperen que es converteixi en realitat. Dit d’una altra manera, que la zona verda projectada a la fàbrica abandonada predomini sobre el color gris ciment dels blocs de pisos que podria aixecar-hi la constructora. “Can Sanpere és del poble” va ser el lema més repetit al llarg de la marxa, que va començar davant l’estació de Renfe amb una performance.

Un grup de manifestants equipats amb una careta de Josep Lluís Nuñez va tallar la Nacional II. Mentre es recordava tot l’historial de reivindicacions perquè Can Sanpere esdevingui públic, els manifestants sostenien uns blocs de cartró de color gris que representaven els hipotètics immobles de Núñez. Uns blocs que van acabar per terra, donant així el tret de sortida al recorregut pel centre del poble.

TOTS ELS COL·LECTIUS
Molts premianencs i premianenques van participar en una marxa marcada pel to reivindicatiu i festiu, i també ho van fer tots els col·lectius que desenvolupen la seva activitat al CSA, com Ràdio Troca, el col·lectiu feminista La Ventada, o els grups de circ, balls de saló o rocòdrom.

Després de pujar per la Riera i enfilar Gran Via, a l’alçada de la plaça de la Sardana es va fer la primera parada, que dos membres de l’assemblea van aprofitar per llegir el manifest de la convocatòria. Un text que reivindicava la tasca del centre autogestionat, exigia a l’Ajuntament passos endavant perquè els terrenys fossin públics i encoratjava els manifestants assegurant que “l’única lluita que es perd és la que s’abandona”. El recorregut va continuar pels carrers del municipi i la jornada va acabar amb un dinar popular a Can Sanpere.

A banda dels veïns de Premià, la manifestació va comptar amb el suport de col·lectius i persones de la resta de la comarca. Pel que fa a la representació política, regidors de govern i de l’oposició hi van participar, així com la diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel.

OFERTA DE 4 MILIONS
En paral·lel a les mobilitzacions continua el procés de negociació amb Núñez i Navarro. L’Ajuntament va enviar el 16 de desembre una primera oferta de 4 milions d’euros a l’empresa per adquirir l’antiga fàbrica i els seus terrenys.

Ara bé, seria una sorpresa majúscula que l’empresa acceptés aquesta quantitat i tot apunta que les negociacions s’allargaran. En aquest sentit, l’assemblea del CSA avisa que “vigilaran” de prop les converses entre el consistori i la constructora. “Ens genera certa desconfiança que tot vagi tan tard i ara hem de córrer”, diu Anna Torner, membre de l’assemblea.

D’altra banda, el govern municipal espera aprovar l’inici dels tràmits per declarar Can Sanpere Bé Cultural d’Interès Local al Ple de desembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram