Serial urbanístic a Premià de Mar. L’espai ocupat per l’antiga fàbrica Can Sanpere, reclamat des de fa temps per l’Ajuntament i els veïns per poder-lo destinar a zona verda i equipaments, encara l’etapa clau per definir els futurs usos del terreny. Tot i això, sembla que el procés d’expropiació serà llarg.

De moment, el Ple Municipal ja ha reconegut els resultats de la consulta celebrada el desembre passat. Dels 1.968 vots emesos, 1.570 van ser favorables a l’expropiació. No obstant això, des de la Plataforma Can Sanpere 100% Públic es mostren crítics amb el procés. “Si l’Ajuntament complís els seus compromisos, l’expropiació ja hauria d’haver començat”, afirma Andreu Mumbrú, membre de la plataforma. L’Ajuntament, per la seva banda, argumenta que, si tot no avança més ràpidament, és perquè cal esperar que la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sigui ferma.

I és que el serial ve de lluny. El TSJC va acceptar el recurs presentat per Núñez i Navarro, propietària de Can Sanpere, contra la permutació de terrenys amb les Hortes de Ponent, establerta al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de 2010. La permuta hauria permès a la constructora edificar a les Hortes en comptes de fer-ho a Can Sanpere, el qual hauria passat a mans de l’Ajuntament. Ara, però, els terrenys hauran de tornar a ser definits com a zona verda i d’equipaments. Un cop fet aquest tràmit es podrà tirar endavant amb l’expropiació, però el procés es pot allargar fins a finals de 2015 o principis de 2016.

REUNIÓ AMB TRANSMESA
Paral·lelament, semblen sorgir solucions alternatives per desencallar el procés. Dimecres 25 de febrer, la Plataforma Can Sanpere 100% Públic i els partits polítics amb representació a l’Ajuntament es reuniran amb els advocats de l’empresa Transmesa. Algunes fonts assenyalen que el consistori estaria estudiant la possibilitat de realitzar una permuta de terrenys entre l’espai de Can Sanpere, de 9.500 metres quadrats, i el d’una fàbrica en desús als afores del municipi, propietat de l’empresa. El bescanvi es basaria, segons les mateixes fonts, en una requalificació dels terrenys de Transmesa que permetria a Núñez i Navarro edificar en una zona fins ara considerada sòl industrial en lloc de fer-ho a Can Sanpere, on es deixaria via lliure a la zona verda i els equipaments.

No obstant, en una conversa mantinguda amb L’Accent, l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, nega que tot això sigui cert, i desvincula les converses amb Transmesa del futur de Can Sanpere. La plataforma, però, ja ha avisat que no estaria d’acord amb aquest tracte si es produeix.

PROCÉS PARTICIPATIU
Sigui com sigui, la Plataforma Can Sanpere 100% Públic creu que la millor manera de definir el futur de Can Sanpere és a través de la participació dels veïns. Una participació que, segons Andreu Mumbrú, no ha estat suficientment fomentada per l’Ajuntament. “No ha interessat potenciar el debat ciutadà ni l’apoderament de la gent. Només s’ha impulsat la consulta com a finalitat en si mateixa”, afirma Andreu Mumbrú. Buch assenyala, en canvi, que tot allò relacionat amb la consulta respon a una responsabilitat compartida. “La plataforma i la resta de partits també han dissenyat el procés i, per tant, haurien pogut proposar un altre sistema”, conclou l’alcalde.

La plataforma vol que el procés participatiu finalitzi amb el compromís que Can Sanpere sigui de titularitat pública i inclogui una zona verda i equipaments. A més, reclama la continuïtat del Centre Social Autogestionat que dinamitza l’espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram