Dona d'esquena amb ordinador

Foto: Arxiu

Amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria social i tecnològica, i al mateix temps enfortir el teixit econòmic per potenciar la capacitat d’innovació, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB té un programa de beques per ajudar a posar en marxa projectes de persones emprenedores de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Així doncs, les beques estan destinades a emprenedors que vulguin tirar endavant iniciatives amb una base tecnològica o social i d’aplicació digital. Els projectes poden estar relacionats amb les tres següents branques: pràctiques d’innovació social; innovació, reforçament i apoderament dels serveis públics, comunitaris i de solucions smart per a ciutats i comunitats i, finalment, tendències tecnològiques en economia circular i de continguts emergents i innovadors. Tenen una dotació mínima de 5.000 euros i van adreçades a persones físiques o jurídiques empadronades o amb domicili fiscal en qualsevol municipi metropolità.

D’aquesta manera, des de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB es promou un programa d’ajudes per desenvolupar idees basades en la innovació tecnològica i el retorn social. Un dels grans objectius és connectar el talent emprenedor que hi ha a l’àrea metropolitana amb la realitat i les necessitats que hi pugui haver entre la ciutadania o en els mateixos serveis públics per tal de facilitar la cohesió i la inclusió social a través de la creació de llocs de treball en un sector com el de la innovació tecnològica i social, que és un motor per al creixement econòmic.

L’AMB té un programa de beques destinades a impulsar projectes amb un perfil social i tecnològic

En l’ampli ventall d’exemples que es poden trobar entre aquests projectes, hi ha la dinamització i la participació ciutadana, la creació de monedes complementàries, solucions smart relacionades amb la salut, el medi ambient, la governança o l’economia, l’internet de les coses, la creació d’aplicacions per a l’ecoinnovació o la gestió energètica eficient i circular.

Dos exemples de projectes que han tirat endavant amb l’acompanyament de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB són l’Ecolocal Market App, al municipi de Castelldefels, i el Campus social virtual, una idea nascuda a Cornellà. En el primer cas, es tracta d’una aplicació que permet donar d’alta gratuïtament els productors i obradors de productes ecològics i connectar-los als consumidors, amb l’objectiu de pagar un preu més just i fomentar la compra de productes ecològics. Pel que fa al segon projecte, es tracta d’una iniciativa per millorar i facilitar l’experiència de la formació en línia replicant un campus de realitat virtual que permet interactuar entre alumnes i professors, tant per temes de formació, com conferències i altres interrelacions entre ells mateixos.

Territori capdavanter

Un dels objectius que s’ha marcat l’AMB és que l’àrea metropolitana de Barcelona sigui un territori capdavanter en projectes d’innovació econòmica, tecnològica i social, una estratègia que també serveix per afavorir la cohesió social de la zona.

És per això que la creació d’unes beques com aquestes és una aposta estratègica, que s’impulsa en el marc de la creació d’una xarxa de centres d’innovació especialitzats i de referència que siguin espais de creativitat a partir de les iniciatives dels serveis locals, i amb la participació d’universitats, empreses, centres d’excel·lència, municipis i agents econòmics i socials. La base ha de ser l’intercanvi de bones pràctiques d’innovació en el camp de la promoció econòmica i la formació d’agents d’innovació que actuïn com a dinamitzadors dels projectes.

Per tal d’estructurar tota aquesta xarxa, hi ha el Hub Talent Metròpolis Barcelona, que posa en comú els projectes que es fan arreu de territori metropolità i que, al mateix temps, busca mecanismes de cooperació i col·laboració amb la vista posada en la reactivació de l’economia, especialment en un moment com l’actual on la els efectes de la pandèmia encara es noten. Un dels seus pilars és la xarxa de centres d’innovació, que té com a línia de treball la creació d’espais d’innovació o fablabs per compartir bones pràctiques i buscar la cooperació.

En aquesta línia, i a banda de les beques, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB també té, per contribuir a fer realitat nous projectes, un fons d’inversió anomenat ‘1a oportunitat’, a través del qual es creen prototips i es poden fer proves pilot en camps com l’edificació sostenible, el desenvolupament d’eines tecnològiques o el transport. Un dels objectius és atreure talent jove i posar-lo en contacte amb el món empresarial per tal que l’emprenedoria social i tecnològica pugui donar resposta als reptes socials de les empreses i dels diferents agents del territori metropolità.

Contingut patrocinat per l’AMB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram