collboni

Collboni durant la seva intervenció a Foment del Treball. Foto: M.Vidal/ACN

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar en la seva intervenció del passat 3 d’octubre a Foment de Treball que aposta per l’ampliació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Una mesura que s’aplicaria a les comarques del Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf i que ampliaria els 3,3 milions de persones que té l’AMB actualment a 5,3 milions. Collboni es va fixar aquest objectiu per l’any 2030 i va insistir a repensar l’AMB “com un pacte federal” en què hi ha d’haver “cessions de competències i sobirania” per part dels ajuntaments cap a l’ens metropolità , així com que la Generalitat i l’Estat retornin competències als ens locals.

Un canvi que, diu Collboni, permetria articular polítiques de més gran abast. Entre els exemples, el batlle barceloní va citar l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ronda de Dalt, que afecta diversos municipis contigus a Barcelona, així com iniciatives de transport compartit, com el motosharing, que en alguns casos no permeten que l’usuari canviï de municipis que són fronterers mentre utilitza aquest servei.

Línia Mar ha consultat diferents referents polítics, empresarials i veïnals del Maresme per conèixer el seu posicionament sobre la proposta del batlle barceloní.

Els ajuntaments, en contra

Els ajuntaments consultats es mostren contraris a l’ampliació de l’AMB. L’equip de govern de Premià de Mar –Junts i ERC– considera “totalment fora de lloc, populista i electoralista” la idea. “Ens mostrem molt crítics amb el fet que l’objectiu real de la proposta del senyor Collboni no és cap altre que ampliar el cinturó roig del PSC amb la voluntat d’intentar absorbir els municipis que no en formen part”. El govern de Premià també remarca les diferències entre els territoris. “Els municipis del Maresme tenim una realitat molt diferenciada de la de l’àrea metropolitana i l’administració amb la qual ens sentim identificats i còmodes és el Consell Comarcal del Maresme”, asseguren.

“Els municipis del Maresme tenim una realitat molt diferenciada de l’AMB”

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras (ERC), afirma que la manera de formular aquesta aposta no té cap sentit. “Quan mous un element d’organització territorial, que és com un trencaclosques, has de comptar amb la resta”, diu Oliveras. “És evident que hi ha una realitat metropolitana i que poblacions com Mataró o Granollers presenten problemes comuns, però s’ha d’abordar en el conjunt de Catalunya”. A més, creu que “l’AMB s’hauria de circumscriure al continu urbà de Barcelona i, si s’amplia la regió, la Diputació de Barcelona entra en crisi”, argumenta Oliveras.

Preocupació per l’impacte

La Plataforma Preservem el Maresme s’ha mostrat preocupada pels efectes que podria patir el Maresme amb una ampliació de l’AMB. “Ens preocupa que impliqui encara més centralisme i expansió de la gran Barcelona lligada a l’actual model de creixement”, explica Jordi Pagès, de Preservem el Maresme.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, Roser Moré, considera que ampliar l’AMB és una incògnita per al territori maresmenc. “S’ha d’estudiar. Hem de saber els ets i els uts, però veiem coses positives. És important estar connectats amb la gran metròpoli i hi ha problemes que es podrien resoldre de manera més efectiva. És una oportunitat, però no volem perdre la idiosincràsia del Maresme”, conclou Moré.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram