Finalment, si res no canvia d’aquí al setembre, el fins ara cap d’estudis de l’Escola Sant Cristòfol de Premià de Mar serà el nou director del centre públic Mar Nova del mateix municipi. Després de la dimissió de l’anterior directora el mes de juny, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat havia de designar un nou equip directiu a través dels seus serveis territorials al Maresme. Tot i que la secretària i la cap d’estudis de l’escola van presentar candidatura, finalment el Departament es va decantar per una opció externa, provocant el rebuig frontal de l’Associació de Pares i Mares (AMPA) del centre.

“UNA IMPOSICIÓ”
“Han imposat un equip directiu que no coneix el projecte educatiu del nostre centre. És ingenu afirmar que això no suposarà cap problema”, afirma el president de l’AMPA de la Mar Nova, Jordi Estarlich, que assegura que el curs vinent serà convuls. L’AMPA lamenta, a més, que l’administració s’hagi decantat per professionals externs al centre quan, afirmen, mai no s’ha detectat cap problema ni conflicte que impedeixi donar continuïtat al projecte a través de les persones que ja formen part del claustre. Estarlich, a més, denuncia que la consellera Irene Rigau no ha complert amb la seva paraula. “Ens va prometre que vindria algú amb experiència i la persona seleccionada no té trajectòria com a director ni formació per exercir el càrrec”.

FALTA DE CONSENS
L’AMPA de la Mar Nova considera que la millor manera de mantenir l’estabilitat al centre hauria de promoure el relleu des de dins l’escola. En aquest sentit, els sindicats consideren que el decret de direccions contemplat a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) representa un greuge contra el funcionament democràtic de les escoles. Una mesura, però, que avisen que no és aïllada. “La Llei d’Educació de Catalunya (LEC) ja obria la porta a la designació d’equips directius a dit, però la LOMCE ho ha agreujat”, explica el portaveu de la Unió dels Treballadors d’Ensenyament de Catalunya (USTEC- STEs), Ramon Font.

El sindicat majoritari en l’ensenyament públic alerta que el cas de la Mar Nova ha de servir d’avís a altres centres. Originalment la LEC preveia que administració, famílies i claustre representessin cadascú un terç de les comissions encarregades de designar els equips directius. Amb la LOMCE, en canvi, l’administració té la majoria i, per tant, no necessita el suport de cap de les altres dues parts. “La conseqüència és que l’administració col·loca als centres persones afins al seu color polític”, afirma Font. El portaveu d’USTEC-STEs afegeix que un dels principals objectius d’aquesta estratègia és minimitzar les protestes als centres públics. “I més en època de retallades”, afegeix. Font encara va més enllà i considera que la imposició d’equips directius també té conseqüències pedagògiques, ja que els nens han passat de veure en el director un representant de la comunitat educativa a una persona que mana. “Hem d’educar els nens en la democràcia i l’esperit crític”, conclou.

EL MARESME, ZONA PROCLIU
CCOO es mostra d’acord amb el punt de vista expressat per la USTEC-STEs. “El decret de direccions de la LOMCE s’emmarca en un sistema que encamina la gestió pública cap a un model més gerencial que pedagògic”, afirma el seu delegat territorial d’Educació, Àlex Blasco. A més, assegura que el Maresme és una de les zones de Catalunya on més imposicions d’equips directius a dit hi ha hagut. “Casos com el de l’Escola La Serreta a Alella o la Mas Maria a Cabrils han tingut moltes similituds amb el de la Mar Nova, però les famílies no van protestar tant”, explica.

CCOO té clar que el model de designació d’equips directius previst per la LOMCE ha de ser substituït per un d’alternatiu. Blasco assenyala que la millor opció seria que les persones responsables del centre fossin escollides pel consell escolar, un ens en què hi participen docents, famílies i, en el cas dels instituts, també els alumnes.

D’altra banda, l’Ajuntament de Premià argumenta que el Departament d’Ensenyament ha seguit el procés establert per la llei i que l’elecció del nou equip directiu no posa en perill el projecte de la Mar Nova. “Segons el Departament, la persona del claustre que va presentar candidatura no reunia les condicions per ser directora”, afirma el regidor Antoni Subirà. “L’Ajuntament només pot exercir d’interlocutor en aquest conflicte”, afegeix. Per la seva part, el Departament d’Ensenyament s’ha limitat ha afirmar que ha seguit el procés establert per la llei i que la persona seleccionada finalment per ocupar el càrrec té una formació i una preparació més alta que les altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram