The Tyets

Foto: Maria Cerezuela

The Tyets, o Els Tiets, posaran el colofó d’un 2023 per emmarcar amb una gira europea. La banda que lideren els mataronins Oriol de Ramon i Xavier Coca actuaran a Brussel·les, Dublín, Londres i Copenhaguen, del 6 al 9 de desembre. L’entrevista es va fer abans d’aquestes dates i es publica just després de la gira.

D’aquest 2023 tan bèstia, quins serien els tres fets més rellevants?

Xavier Coca [XC]: El fenomen ‘Coti x Coti’ en primer lloc, indiscutiblement; la publicació del disc ‘Èpic Solete’ i també quan vam actuar al Camp Nou.

El ‘Coti x Coti’ tenia, d’inici, una base de reggaeton i cúmbia. Després, vau canviar-ho a una sardana. Aquesta va ser la clau de l’èxit de la cançó?

XC: Sí, però no vam plantejar-ho com una sardana sinó que la intenció era més aviat un pasdoble, a l’estil Paquito el Chocolatero. Però a partir d’allà vam veure que també tenia ritme de sardanes. Un cop vam introduir els instruments de la cobla, sí que la barreja amb la sardana és la que ha tingut aquesta volada que ha estat apoteòsica.

Oriol de Ramon [OR]: Així i tot, hem de dir que no vam introduir-ho pensant que tindria tanta volada, de fet ni ens imaginàvem tot el que acabaria venint. L’èxit de ‘Coti x Coti’ no va ser premeditat, gairebé ha estat sense voler-ho. Més aviat pensàvem que aquest arranjament seria una mica friqui. Vam pensar que seríem un grup més que barreja la sardana amb altres estils musicals.

Amb ‘Coti x Coti’ heu aconseguit que famílies senceres (avis, pares i fills) visquin la vostra música amb la mateixa intensitat. Teniu un públic de totes les edats.

XC: És així. Amb ‘Coti x Coti’ hem aconseguit que pugui cantar-la i gaudir-la al mateix temps l’àvia, la mare i la filla. És un eix troncal que ha fet que tres generacions tinguin ganes d’anar en el mateix concert.

OR: I també és un reflex de la nostra música, que és transgeneracional. El ‘Coti x Coti’ ha estat la porta d’entrada en l’univers tieta.

Per a vosaltres, ‘Coti x Coti’ ja és el que SAU va aconseguir amb ‘Boig per tu’?

XC: Seguríssim. És molt difícil publicar un ‘hit’ així, és molt complicat.

OR: Tot i que abans de ‘Coti x Coti’ teníem temes bons i que ja sonaven amb força, recordo que abans de publicar Èpic Solete ens deien: els grans grups tenen un ‘hit’ i vosaltres encara no el teniu, ja ho comprovareu. I sí que ho hem comprovat! ‘Coti x Coti’ serà un himne durant molts anys.

Després de tocar l’èxit amb els dits i sent tan joves, com es gestiona tot plegat?

OR: Nosaltres continuem tenint el mateix entorn de Mataró: la nostra família, els nostres amics i les nostres parelles. I formem part d’un ambient que compartim amb gent que es dedica a la cultura, més enllà de la música. Tot plegat ens ha permès sempre tocar de peus a terra, fent vida normal. Aquest èxit el rebem com una oportunitat de continuar treballant i gaudint d’aquests moments. La fama només és un altaveu que ens permet arribar a molta més gent.

“De cara al 2024 volem trencar els esquemes de com es fan els directes”

Us heu convertit en el primer grup de música en català que ha aconseguit superar el milió d’oients mensuals a Spotify. Què significa per a vosaltres?

XC: Som conscients que hem fet història en la música en català. Per arribar a aquesta xifra va ser determinant que la nostra música entrés en llistes de les més escoltades a Espanya. Això ens ha permès eixamplar el nostre mercat.

OR: Hem de dir que tot el que puja, baixa i s’estabilitza. És el recorregut que esperàvem.

Amb aquestes xifres, sentiu que us trobeu un esglaó per sobre de la resta?

XC: Nosaltres tractem tothom igual, no hi fa res que sumis cent o un milió d’oients musicals a Spotify. Tothom forma part de l’escena musical. Som molt d’acollir tothom. Si ens agrada una cançó, la compartirem independentment del nombre d’oients que tingui aquell grup.

OR: Seguint el fil, l’altre dia els col·legues de la Ludwig Band ens van dir que som el Pau Gasol de la música, és a dir, que compartim i reivindiquem la música nova feta per gent jove. I ho fem perquè en el moment que nosaltres començàvem altres grups ens van donar suport compartint la nostra música. És molt gratificant.

En les vostres cançons hi flueixen el català, el castellà i l’anglès. És una mostra de la diversitat plurilingüística que viu avui el país?

XC: Sí, i sobretot la música que consumim nosaltres mateixos. Cantem en català perquè és la nostra manera d’expressar-nos, fent música en català som nosaltres al cent per cent. Ara bé, quan afegim paraules en castellà o anglès demostrem que també tenim la sort de conèixer i parlar altres llengües. Posem en pràctica tota aquesta riquesa lingüística.

“La fama només és un altaveu que et permet arribar a molta més gent”

El 2023 el tanqueu amb una vuitantena de concerts per tot Catalunya. Necessiteu agafar forces, ara?

OR: Crec que depèn del moment de l’any. L’estiu convida a fer més concerts i l’hivern, a tancar-te a la cova.

XC: Girar és molt cansat. Personalment, com a músic soc molt més feliç a l’estudi creant música. L’estudi és com una sala de joguines, on juguem i experimentem. Com que ens ho autoproduïm i ho autocomposem tot, ens agrada ser a l’estudi. Aquest 2024 farem música a l’estudi, gaudint amb calma.

Què n’espereu del 2024?

XC: Ara que portem la batuta d’aquesta nova generació volem trencar els esquemes de com es fan els directes. Per això, pel 2024 oferirem un nou directe molt potent i americanitzat, per exemple, introduint el gòspel. Un nou xou que podrem estrenar a l’abril.

I mentrestant, què?

OR: Després d’una gira molt bèstia, és el moment d’assaborir-ho tot. Així i tot, no deixem de fer música, cosa que farem durant tot l’any que ve perquè tenim la intenció de publicar un nou disc el 2025. Però el 2024 serà any de concerts i d’anar publicant singles.

Aviat serà la primera vegada que teniu l’oportunitat d’actuar a l’estranger. Com afronteu aquesta gira per Europa?

XC: Amb moltes ganes! Som conscients que serà molt intensa, perquè seran 4 bolos en quatre ciutats diferents, però com que no sabem si es tornarà a repetir, ho anirem a viure molt intensament. Volem gaudir d’aquesta primera gira europea, serà un record per sempre.

Oriol de Ramon [OR]: Actuarem en sales més aviat petites, i això ha fet que malauradament molta gent s’hagi quedat sense entrada, perquè vam fer sold out molt aviat.

Que The Tyets faci sold out ja no és notícia.

OR: Es veu que no! [riu].

Us aneu acostumant a tocar, també, lluny de casa. La setmana passada ja vau fer el primer tastet a Madrid.

OR: Va ser molt maco, amb un públic molt entregat. Hi ha molt públic català, però també molt madrileny, cosa que ens va sorprendre positivament. En algun moment semblava que actuàvem a Mataró, vam passar-nos-ho molt bé.

En una entrevista a Exterior.cat, el líder d’Els Pets, Lluís Gavaldà reconeixia que “tocar a l’estranger és molt bonic, portes un tros de casa als catalans que viuen fora”. Tindreu aquesta sensació?

XC: Seguríssim. Majoritàriament, ens trobarem un públic català que viu a l’estranger i que no té a l’abast el circuit d’artistes i músics com ho tenim aquells qui vivim a Catalunya. Per tant, segur que per a ells serà molt emocionant.

Quin és el repertori previst per aquests bolos a l’estranger?

És el mateix format i repertori que hem fet a la gira d’Èpic Solete per tot Catalunya, així i tot, amb un equip tècnic més reduït.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram