L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ens rep al seu despatx dos dies després d’haver estat investit alcalde. Oliveras serà el nou batlle del municipi després que ERC guanyés les eleccions, imposant-se a CiU, i precisament el nou govern municipal es basa en un pacte entre la federació nacionalista i els republicans. Amb Oliveras valorem els resultats electorals, el llegat que hereta de l’anterior govern i els reptes que té per endavant el nou executiu.

En l’última conversa mantinguda amb Línia Mar, va afirmar que el primer que faria com a alcalde seria canviar certs aspectes del funcionament de l’Ajuntament. Ja sap quins seran els primers canvis a aplicar?
De moment ja hem introduït alguns canvis, que hem acordat entre les dues candidatures que formem el govern (ERC i CiU), fruit d’aquests quatre anys de governança conjunta. Creiem que caldrà estructurar l’Ajuntament en tres grans àrees.

Quines?
En primer lloc, unificar tot l’àmbit territorial en una sola àrea. Per altra banda, la participació ciutadana i la promoció econòmica dependrà directament d’alcaldia. A més, estem establint mecanismes de coordinació interna que facilitin una millor actuació municipal.

A través de quines vies es fomentarà la participació?
Cal desenvolupar la participació des de l’àmbit institucional i establir sistemes per fer sovint audiències públiques en diferents àmbits del municipi.

Contempla l’eina de les consultes populars?
Sí, però caldrà que es produeixi una mobilització ciutadana important. Si no, hi ha altres mecanismes menys consultius i que es basen en la comunicació recíproca entre l’Ajuntament i els ciutadans. Cada tema s’ha de dimensionar per la importància que té.

Pel que fa al Pacte d’Actuació Municipal que també va anunciar, quines seran les mesures clau d’aquest mandat?
Es basarà, en bona part, en l’acord programàtic entre ERC i CiU. Alguns aspectes importants són les actuacions en la via pública i la recuperació de la capacitat inversora de l’Ajuntament. D’altra banda, una de les claus també serà el manteniment de totes les ajudes socials, donant un nou impuls amb un pla d’acció social que abraci els quatre anys de mandat.

I pel que fa a la promoció econòmica?
És evident que li donem importància, ja que dependrà directament d’alcaldia. També volem donar molta rellevància a l’àmbit cultural. Aquests són els eixos principals del nou govern, conjuntament amb el compromís expressatenvers el país i el procés sobiranista.

Els comptes de l’Ajuntament permetran realitzar noves inversions?
Sí. És necessari establir un pla d’inversions, compartit amb el màxim de grups municipals. Com deia abans, el pla anirà centrat en la millora dels espais públics.

Es planteja exercir la sobirania fiscal i que l’Ajuntament pagui els seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya?
És una qüestió que cal parlar amb el conjunt de l’equip de govern.

Esquerra té clar que ho vol fer, però?
Sí, però una mesura d’aquestes característiques ha de ser pactada amb el nostre soci de govern.

Parlant del seu soci, el cartipàs estarà format per 6 regidors d’ERC i els 5 de CiU, els dos partits que han format l’últim govern, també amb 11 regidors. El nou mandat representarà seguir amb el mateix projecte però amb un canvi d’alcalde?
Representa una continuïtat de les polítiques que es feien, però amb una nova empenta. No és un govern continuista. Està format per CiU i ERC, però amb canvis en la composició. Es produiran canvis que hem acordat en el programa de govern, tindrà un èmfasi diferent i es caracteritzarà per l’evolució de temes que volem posar sobre la taula en aquest nou mandat.

Quines seran les principals diferències entre aquest govern i l’anterior?
Això ho veurem al final d’aquest mandat, a l’hora de fer balanç.

Dit d’una altra manera, vostè sent la necessitat de fer quelcom diferent o tenir un altre tarannà en relació amb l’anterior govern?
Evidentment, el meu tarannà com a alcalde és diferent. Exerciré el càrrec les 24 hores del dia i seré un alcalde present en el dia a dia de l’Ajuntament.

Fins ara ho ha trobat a faltar?
Venim d’un mandat en què l’alcalde havia de compaginar la seva tasca amb altres obligacions professionals. El meu tarannà és diferent i hi haurà un seguiment fil per randa del que passa durant el mandat per part de l’alcaldia.

Canviant de tema, fem un ràpid repàs als resultats electorals. ERC va obtenir més del doble de vots que el 2011. Quins són els motius d’aquest ascens?
Primer de tot, el context general és diferent respecte al 2011. Llavors, aquí ERC va treure un bon resultat amb tres regidors, però a altres municipis de característiques similars vam quedar escombrats. Potser no hi ha l’efervescència de l’any passat, però el context ens és favorable. D’altra banda, també hem de tenir en compte la feina feta aquests quatre anys i la presència continuada a totes les activitats de la vila. Fa més d’un any ens havíem marcat assolir els 6 regidors, amb una participació del 55% i sobrepassar els 2.200 vots, i ho hem aconseguit.

El pacte amb Moviment d’Esquerres pot ser una de les explicacions de l’èxit electoral?
Ha estat un factor positiu. La seva implicació en la campanya ha estat un element molt beneficiós per poder aconseguir aquests resultats electorals.

Vostè va afirmar després de les eleccions que, més enllà de l’acord amb CiU, també podien pactar amb ICV o la CUP. Van mantenir converses amb aquestes forces per constituir un pacte de govern?
Vaig reunir-me amb tots els altres caps de llista, sí. Hem mantingut converses cordials amb tots els grups, oferint acords generals o puntuals de mandat. Concretament, vam oferir a la CUP la possibilitat d’entrar al govern, cosa que, però, no va considerar.

ICV va votar en blanc al ple d’investidura, mentre que la CUP va votar la seva candidata Sandra Miras. Ha estat una decepció envers la seva voluntat de construir el govern municipal més ampli possible?
No, era l’esperat. El motiu del vot en blanc d’ICV el desconec, però el previsible era que cada grup amb el qual no s’arribés a un acord de govern votés el seu candidat.

Vostè va ser regidor del Masnou per primera vegada com a representant de la CUP i ara la formació el qualifica de “professional de la política buròcrata”. S’hi sent identificat?
Professional de la política, potser sí. Fa 35 anys que faig militància independentista i n’estic molt orgullós. D’altra banda, he exercit diferents càrrecs públics, alguns d’ells vinculats amb la gestió, i altres amb la gestió política, i també n’estic molt orgullós.

Pel que fa a tasques pendents de l’anterior mandat, en quin moment es troba el possible desenvolupament d’un polígon industrial a l’àrea del PP12?
No hi ha cap novetat. Desencallar aquesta qüestió és un objectiu comú d’ERC i CiU.

D’altra banda, se seguirà prioritzant la promoció turística?
Sí. A finals d’aquest mandat hem obert l’Oficina de Turisme, fruit d’un projecte que jo mateix vaig tirar endavant com a regidor de Cultura. Volem desenvolupar el projecte Masnou, Terra de Mar, amb la Casa de la Cultura com a centre d’aquest itinerari. De fet, d’aquí a uns dies començarem a veure aquest itinerari senyalitzat.

Quin perfil de turistes es busca?
Evidentment, un turisme familiar que encaixi amb les característiques d’aquest municipi. Creiem que tenim molt terreny per créixer.

Es planteja treballar en xarxa amb altres municipis per construir una oferta turística de qualitat?
Tenim molt en comú amb els nostres municipis veïns en matèria turística, sobretot amb Alella i Teià. Creiem que aquests tres municipis tenim una potencialitat important, gràcies a la nostra situació geogràfica, a prop de Barcelona. També cal tenir en compte que Alella és capital de la Denominació d’Origen, el Masnou pot aportar molt com a municipi costaner i Teià és un municipi molt interessant. Junts podem tirar endavant iniciatives conjuntes, i més ara que els tres alcaldes som de la mateixa formació política.

Es podria treballar de forma més efectiva amb la creació d’un consorci turístic del Baix Maresme?
És un tema que hem de posar sobre la taula. El Consorci comarcal fa la seva funció, però el turisme que puguem tenir aquí i el de l’Alt Maresme té característiques diferents. El cert és que potenciar aquesta zona com un sol paquet ens obriria moltes portes.

L’oferta turística del Masnou anirà acompanyada de la construcció de nous allotjaments?
No cal que parlem necessàriament de construcció. També podem parlar d’habilitar o adequar. Aquesta és una bona línia de treball.

En declaracions a Línia Mar, el president de la Federació de Comerç, Miguel Tripiana, lamentava que l’Ajuntament posa massa traves a l’hora de concedir llicències comercials. Hi està d’acord?
Les administracions locals posen problemes a l’obertura de molts negocis a causa de la legislació vigent, que és molt feixuga. No és una qüestió que decideixin els ajuntaments, però tot i així mirarem de tenir la màxima celeritat possible. Un dels punts del nostre programa és l’adhesió al servei d’obertura d’empreses que ha impulsat la Generalitat de Catalunya.

Anem acabant, però parlem un moment del procés sobiranista. Com pot col·laborar-hi l’Ajuntament del Masnou?
Ha d’apostar pel procés de manera decidida. A partir d’aquí, caldrà estar a la disposició de la Generalitat i del Parlament després de les eleccions del 27 de setembre.

L’estelada onejarà al balcó del consistori?
És un tema que de moment no ens hem plantejat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram