Ajuntament del Masnou

L’Ajuntament del Masnou viu un conflicte relacionat amb la llengua. Foto: Arxiu

L’Ajuntament del Masnou defensarà el català com a llengua pròpia de les comunicacions municipals en un contenciós admès a tràmit per Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La història comença amb l’aprovació definitiva del Reglament Ordinari Municipal (ROM), en la sessió del 20 d’octubre del 2022.

“Català, la llengua pròpia”

L’article 4 d’aquest reglament assegura que “la llengua pròpia de l’Ajuntament del Masnou és el català. En conseqüència, tota la documentació municipal s’ha de redactar, almenys, en aquesta llengua.” A banda, l’article diu que “tot això s’entén sense perjudici del dret de la ciutadania a relacionar-se amb l’Ajuntament en llengua castellana i a obtenir les certificacions o d’altra documentació a la qual tinguin dret en aquesta llengua si així ho demanen”.

Presentació de recursos

El Grup Municipal de Ciutadans i dues veïnes del municipi, membres de l’associació Convivencia Cívica Catalana, van presentar dos recursos contenciosos administratius davant el TSJC, perquè es modifiqui l’article esmentat del ROM.

La presentació dels dos recursos la van dur a terme després que el Ple municipal rebutgés les al·legacions que van presentar durant la tramitació del ROM, amb setze vots a favor, dos en contra i tres abstencions.

En els recursos, les veïnes demanen que “s’atorgui la mateixa condició al castellà que al català, reconeixent ambdues llengües com d’ús normal i habitual per part de l’Administració”.

El tribunal ha admès la tramitació dels recursos.

Salellas, advocat

Arribats a aquest punt, l’alcalde, Jaume Oliveras (ERC), va decretar la compareixença de l’Ajuntament davant el TSJC. A banda, el govern municipal va decidir contractar els serveis de l’advocat Benet Salellas (del bufet Salellas i Associats) per defensar els interessos del consistori en l’afer.

El darrer ple municipal, celebrat el passat 16 de febrer, havia de ratificar l’aprovació de la contractació de l’equip d’advocats. “El govern municipal, a causa de la gravetat dels recursos presentats, creu que cal defensar-se bé, en un àmbit tan important com el dels drets lingüístics i el reconeixement de la llengua catalana”, va dir l’alcalde Oliveras al ple municipal.

“Els recursos són un greu atac a la llengua catalana”

Els dos regidors de Ciutadans hi van votar en contra: “El nostre vot ha de ser negatiu, perquè entenem que l’Ajuntament disposa de bons juristes per defensar el recurs presentat”, va explicar el portaveu de Ciutadans, Frans Avilés, que va considerar innecessari fer “una despesa de més de 3.000 euros, que podrien portar a terme els professionals de la casa”. El batlle Oliveras va respondre que els recursos presentats són “un atac greu a la llengua catalana”, i que per això cal comptar amb una defensa “a càrrec dels despatxos especialitzats en aquest àmbit”.

Finalment, amb tretze vots a favor, dos en contra i sis abstencions (una votació calcalda a la que va desestimar les al·legacions al ROM), la contractació dels advocats va quedar ratificada pel ple municipal.

El recorregut de l’afer al consistori no acabarà aquí, ja que el grup de Ciutadans va avisar que presentarà al·legacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram