aigua regenerada

Imatge de la planta pilot per regenerar aigua inaugurada a Mataró. Foto: Jordi Pujolar/ACN

A principis de febrer, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar l’entrada en fase d’emergència per sequera dels 202 municipis del sistema Ter-Llobregat. Amb aquests ja són 239 les poblacions catalanes en estat d’emergència. Les mesures que tindran impacte en la ciutadania són la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els usos recreatius, entre altres restriccions.

La Generalitat ha alertat que els embassaments es troben per sota del 16% de la seva capacitat. Si continuen baixant fins al 10,95%, les restriccions s’intensificarien i s’entraria en la fase 2 d’emergència, que restringirien encara més els litres per habitant.

30 municipis del Maresme

En el cas del Maresme, són 30 els municipis que estan subjectes a aquestes limitacions en l’ús de l’aigua. Segons les dades de l’ACA, atualment al Maresme la mitjana de consum està en 125,47 litres per habitant. Una xifra per sota dels 200 per habitants de la restricció, tot i que el Govern recomana que el consum sigui al voltant de 90 litres. Pel que fa als recursos hídrics, se’n destina un 55,52% a consum domèstic i el 54,48% restant a activitats econòmiques.

Una comarca vulnerable

A mitjans de gener es va inaugurar a Mataró una planta pilot de regeneració d’aigua, que va entrar en funcionament el passat juliol. El que es fa aquesta instal·lació és tractar l’aigua ja depurada, que actualment acaba sent abocada al mar, per donar-li una segona vida i que es pugui aprofitar. Aquesta aigua residual, un cop tractada, no seria apta per consum domèstic, però es podria destinar a usos urbans, agrícoles, industrials i mediambientals. El que suposa una gran oportunitat per la comarca en el context actual.

Aposta per regenerar aigua

Des del Consell Comarcal del Maresme afirmen que les analítiques “són positives i mostren que l’aigua resultant és d’excel·lent qualitat” i que compleix els requisits sanitaris per poder utilitzar-la. Per aquest motiu, i tot i que la planta està en un període de prova, el Consell ja ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua permís per poder subministrar l’aigua regenerada als ajuntaments. Els càlculs de l’ens maresmenc indiquen que es podrien subministrar a avui dia uns 50 m3 d’aigua al dia. Un cop s’obtingui el permís de l’ACA, el subministrament equivalent seria similar al del consum d’un municipi de 1.200 habitants, una quantitat que seria insuficient per abastir correctament tot el Maresme.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar durant la inauguració de la planta que la regeneració d’aigua és un “eix estratègic de país” per aprofitar tota l’aigua que té Catalunya. “Aquesta planta ha de servir per experimentar quin tipus d’aigua volem pels usos que decidim tenir per aquesta aigua regenerada“, va afegir Mascort. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, va afirmar que el repte que tenen al davant és “implantar a tot el Maresme diferents nivells de regeneració” que permetin “reduïr dràsticament el volum d’aigua depurada que llencem al mar i garantir d’aquesta manera tant el consum domèstic com la regeneració dels aqüífers, la continuïtat dels sectors productius i les necessitats dels espais públics“. Per fer-ho, el Consell vol que la prova pilot d’aquests de Mataró serveixi per estendre-ho a la resta de la comarca, amb la construcció de noves plantes.

De moment, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller Mascort van acordar el 5 de febrer un pla per portar aigua des de Sagunt (València). Una mesura que es posaria en marxa al juny amb l’aportació de 20.000 metres cúbics d’aigua diaris transportats en vaixell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram