Pancarta abusos Premià

Una veïna penja una pancarta durant la concentració en condemna pels abusos denunciats a Premià de Mar. Foto: Pol Solà / ACN

L’escola La Salle de Premià de Mar es troba a l’ull de l’huracà. La rutinària activitat d’aquest centre educatiu saltava pels aires el passat 27 de gener, quan el reconegut escriptor barceloní Alejandro Palomas denunciava públicament els abusos que hauria patit quan era un nen per part d’un dels professors del col·legi premianenc. Palomas obria amb el seu testimoni una capsa de Pandora que ja s’ha traduït en almenys set noves denúncies per les mateixes pràctiques, totes amb el germà Jesús Linares com a presumpte abusador.

El detonant que va portar l’escriptor a fer públic el seu cas va ser un reportatge publicat a El País, on fonts de La Salle apuntaven que no es plantejaven obrir cap investigació per esclarir els possibles casos d’abusos que s’haurien produït en els seus centres. Segons reconeix el mateix autor en declaracions a La Vangusrdia i l’Ara, mai s’havia decidit a explicar-ho perquè no volia que la seva mare el veiés “exposat a l’escarni públic” i per por a destruir la seva carrera. Tanmateix, el contundent posicionament de la institució religiosa el va acabar de convèncer que calia posar “cara i nom” als abusos perquè aquests no “desapareguessin”.”Ho investigaran perquè m’hi deixaré la pell perquè ho investiguin”, assegurava aleshores Palomas.

Tocaments i càstigs

Dit i fet. El testimoni de l’escriptor va provocar un verdader terratrèmol que va culminar amb set noves denúncies d’exalumnes de l’escola premianenca contra el germà Linares. Les versions de les diferents víctimes ratifiquen els presumptes tocaments a nens i nenes d’entre cinc i deu anys que ja va fer públics Palomas i també expliquen que el professor els imposava una sèrie de càstigs arbitraris per quedar-se sol amb alumnes i masturbar-se davant d’ells.

Segons la versió dels afectats, alguns pares –com la mare de l’escriptor barceloní– van denunciar els fets davant l’escola, que els va assegurar que estudiarien els casos, però que va reclamar a canvi discreció. Altres pares haurien optat per callar per evitar possibles represàlies.

Canvi de discurs

La polseguera mediàtica que ha aixecat el cas va portar l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes, que inclou l’escola de Premià de Mar, a personar-se davant la fiscalia per esclarir els diferents casos d’abusos sexuals denunciats. En un canvi marcat del discurs, la institució assegura que vol col·laborar amb la justícia i assumir les responsabilitats que li pertoquin.

A més, La Salle demana perdó oficialment a les víctimes i insta tothom que tingui informació sobre possibles casos similars ocorreguts en les últimes dècades a denunciar els fets per poder reparar així el dany causat.

Front comú veïnal i polític

Els veïns del municipi premianenc també van voler mostrar el seu suport amb les víctimes i el rebuig i condemna als abusos en una concentració que va celebrar-se el passat 10 de febrer a la plaça dels Països Catalans. Després de penjar diverses pancartes amb lemes com ‘No esteu sols’, els manifestants van fer una crida per “trencar el silenci” que envolta aquest tipus d’abusos i que l’església ha utilitzat per “perpetuar la barbàrie”.

Els actes de solidaritat i condemna també es van repetir al Ple de l’Ajuntament del mes de febrer, on tots els grups municipals van fer front comú per enfortir les polítiques de prevenció i detecció de casos d’abús i l’acompanyament de les víctimes, donant d’aquesta manera suport unànime a una moció presentada per Crida Premianenca.

Un cop oberta la capsa de Pandora, les denúncies poden seguir creixent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram