Dues setmanes abans de les eleccions, Joaquim Ferrer ens ha rebut al seu despatx de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. L’alcalde fa balanç d’un mandat políticament convuls, amb el cessament de cinc regidors del seu equip de govern. Amb Ferrer parlem de l’economia municipal i dels principals reptes de futur que es marca si és reelegit alcalde en els comicis del dia 24 de maig.

Quin balanç fa del mandat iniciat l’any 2011 i que ara és a punt d’acabar?
Ha estat un mandat positiu perquè hem pogut fer molta feina, malgrat que les circumstàncies a nivell general no han estat fàcils. Hem assolit la majoria d’aspectes del nostre programa electoral, excepte algunes qüestions que comptaven amb subvencions d’altres administracions, que no han arribat. Podem estar satisfets. Ha estat un mandat complicat i intents i això fa que m’ho miri amb més valor.

Pot citar alguns dels projectes que no s’han pogut realitzar per falta de subvencions?
Hi ha actuacions que no s’han pogut dur a terme, la principal de les quals és el teatre. Era una obra cofinançada per la Generalitat, però finalment no ens va poder subvencionar i no ho hem pogut tirar endavant.

Quines altres accions que s’havia proposat no s’han pogut realitzar en aquests quatre anys de mandat?
Els pisos de protecció oficial. Nosaltres vam fer tots els passos que podíem, però al promotor encarregat de la part privada del projecte li costa trobar finançament. Pel que fa al tanatori, vam treure el plec de condicions per trobar adjudicatari, però cap empresa es va presentar al concurs. De totes maneres, n’hem replantejat les condicions, després de parlar amb professionals del sector.

Quines accions dutes a terme pel seu govern municipal valora més positivament?
L’obra principal que hem realitzat, que ens ha permès millorar la comunicació, ha estat el pont de la carretera Cabrils. Ha permès connectar de forma natural i adequada les dues meitats del poble, millorant la seguretat i l’accessibilitat. La culminació del mercat municipal també és una altra de les grans obres.

I en matèria d’atenció social?
Hem estat al costat de la gent que més ho necessita. Tot i que tenim una de les taxes d’atur més baixes de tot el Maresme, hem mantingut totes les ajudes, i aquesta és una feina que no es veu perquè la gent que va a buscar recursos socials no en fa bandera, lògicament.

Quin és l’estat de salut de l’economia municipal?
Hem tingut dificultats, perquè hem tirat endavant el projecte del mercat municipal i tot el que l’acompanya. L’Ajuntament tenia el projecte del mercat al programa electoral, i la gent ens va avalar. Inicialment la idea era construir habitatge sobre l’equipament, que ens permetés finançar-ne una part. Aleshores els pisos a Vilassar es venien a 6.000 euros per metre quadrat.

Però finalment la idea es va acabar torçant…
Vam veure-ho com una oportunitat d’aconseguir un finançament extraordinari per una obra extraordinària. El mercat immobiliari va caure i vam perdre aquella font de finançament. L’Ajuntament, durant quatre anys, va decidir no endeutar-se ordinàriament, i hem anat amortitzant 1,5 milions d’euros cada any, pràcticament 6 milions d’euros en total.

Quina influència ha tingut això en l’endeutament municipal?
De l’endeutament actual, el 50% és fruit de projectes de CiU, i l’altra meitat de projectes d’anteriors governs municipals. Hem hagut d’absorbir tots els projectes dels últims anys, com els pisos de protecció oficial de les pinedes, o el pàrquing de Vicenç Casanoves. No tots els projectes estaven ben finançats. Amb tot, el pressupost municipal ha registrat un superàvit de 280.000 euros.

Més enllà de les accions fora del consistori, el mandat ha tingut moments moguts dins l’Ajuntament. El cessament de cinc regidors del seu grup municipal ha estat el moment més dur?
Sí, perquè no és agradable. És una situació no volguda, i si poguéssim triar, no optaríem mai per aquesta opció, però era una situació insostenible. Hi havia un problema de governabilitat i jo volia evitar que aquesta inestabilitat política afectés el dia a dia del poble.

Se sent responsable de la voluntat dels regidors de presentar-se amb un nou partit, Gent per Vilassar de Mar, a les eleccions municipals?
Si és una qüestió exclusivament personal, tu no fas una llista, a no ser que tinguis altres aspiracions legítimes. Si tu no estàs d’acord amb la gent del teu partit, t’apartes. Si els dos partits decideixen anar junts, tu et retires, no tens per què plantejar una alternativa. Per tant, hi ha alguna cosa més. Òbviament que hi ha circumstàncies personals, però si creus que no és un problema entre Unió i Convergència i no vols perjudicar els partits, queda’t a casa. Si fas un altre partit, és que tens unes altres aspiracions.

Vol dir que Joan Roca volia aspirar a ser alcaldable, doncs?
Jo crec que sí. Al final, no estan anant en contra de Joaquim Ferrer, sinó en contra de Convergència i Unió. És incoherent que segueixin sent militants.

Com es va assabentar de la creació de Gent per Vilassar de Mar?
A través de vosaltres, de Línia Mar. Ningú ens va dir que presentaven un partit, tot i que coneixíem que s’havien fet moviments anteriors. Quan ho veus a la premsa i no es desmenteix, és quan en tens la constatació.

Tenint en compte que gran part de la llista de Gent per Vilassar de Mar prové de CiU, aquest partit es presenta com el principal rival a les eleccions?
Això ho ha de decidir la gent. L’experiència a l’Ajuntament no ho és tot, també hi ha altres coses. Independentment de les candidatures que hi hagi, a nivell de militància no tenen un impacte tan important. Nosaltres hem de seguir la nostra línia, amb l’aval de la feina feta. Hem d’intentar suplir aquesta possible pèrdua de simpatitzants, militants i votants amb gent que pugui estar d’acord amb la línia que hem seguit els últims anys.

Descarta pactar amb algun partit després de les eleccions, en cas que sigui necessari?
Ara estem en disposició de parlar de tot amb tothom, però nosaltres aspirem a no haver de pactar amb ningú i, si som la força més votada, haurem de defensar al màxim el nostre programa. Ara bé, nosaltres busquem el benefici general del poble i, si aquest demana fer pactes, és qüestió de parlar-ho i prendre la millor decisió possible.

Quins són els principals objectius per al següent mandat?
Treballar perquè Vilassar de Mar segueixi tenint una taxa d’atur baixa i que tots els que s’hagin quedat enrere puguin tenir el suport de l’Ajuntament.

Quines són les principals polítiques d’ocupació impulsades per l’Ajuntament?
Tenim poques eines pròpies perquè no tenim competències en matèria d’ocupació. De totes maneres, podem dur a terme projectes al polígon industrial que generin ocupació. Això també facilitaria que els veïns i veïnes fessin més vida a Vilassar.

A part de retenir els veïns al poble, també es plantegen atreure visitants a través del turisme?
Sí, és una qüestió que hem parlat amb altres alcaldes del Baix Maresme. L’oferta turística s’ha de basar en aspectes concrets de cada poble, com el vi a Alella, la història tèxtil de Premià de Mar, o la flor i els museus en el nostre cas. Hem de xuclar el turisme de Barcelona, i per fer-ho ja tenim un atractiu important: la DO Alella.

Com es materialitzarà aquesta aposta conjunta pel turisme?
Hem d’intentar crear un consorci turístic del Baix Maresme, que reflecteixi millor la nostra realitat, en lloc d’agrupar-nos en òrgans comarcals.

Quina serà la inversió més important del pròxim mandat?
El teatre.

Un teatre que, segons va afirmar en la presentació de la seva candidatura, serà “de primera”. Pot detallar quines característiques tindrà?
Hem de reformular el projecte de creació d’un centre d’arts escèniques a la plaça Ventura Gasol. No han arribat les subvencions d’altres administracions i hem de fer que sigui una inversió assumible per l’Ajuntament. Volem que sigui un teatre on hi puguin venir espectacles de primera categoria. D’altra banda, volem recuperar l’Ateneu com a sala de cinema.

Canviem de tema i fixem-nos en l’àmbit de serveis. Diverses veus reclamen que l’Ajuntament es faci càrrec del bar del centre cívic. Ho contempla?
No. Ja hem elaborat un plec de condicions per treure’l a concurs. Gestionar-lo directament seria afegir una càrrega innecessària a l’Ajuntament. Aquesta discussió s’ha fet servir com a eina política per desgastar el govern.

Pel que fa a l’educació, bona part de la comunitat educativa lamenta la supressió d’una línia de P3 a l’escola Pérez Sala de cara al curs vinent. Què farà l’Ajuntament?
És que ja hem fet coses. Hem parlat amb el departament d’Ensenyament. Els vam demanar que no tanquessin la línia, però ho tenien molt clar, perquè amb les xifres a la mà no era factible mantenir-la oberta. Per sort, l’impacte de la supressió d’aquesta línia és baix, per la proximitat d’altres escoles. De totes maneres, el departament s’ha compromès a reobrir aquesta línia en cas d’un augment de demanda en el futur.

En l’acte de presentació de la seva candidatura, el president Artur Mas va afirmar que les eleccions municipals tindrien una doble dimensió. Una municipal i una nacional, lligada amb el procés sobiranista. Hi està d’acord?
Sí, a ningú se li escapa que les eleccions municipals estan molt a prop dels comicis del 27 de setembre. CiU de Vilassar de Mar ho té molt clar i ningú pot dubtar que estarem al costat del president i del poble de Catalunya, que esperem que opti per la plena llibertat del país. Sempre donarem suport de forma inequívoca al procés polític que viu el nostre país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram